Baterii: Compania suedeză Northvolt s-a răzgândit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Linie de producție
Linie de producție
Producător de baterii electrice și-a reconsiderat planurile.

Mai precis, compania a decis să o ia mai lent și să încetinească planul de dezvoltare internațională pentru a-și concentra eforturile pe „giga-fabrica” sa din nordul țării. Cum a explicat această schimbare de direcție directorul companiei, Peter Carlsson.

Northvolt are deja în derulare proiectul uriaș al unei fabrici în nordul Germaniei, ce reprezintă investiții de câteva miliarde de euro, și un altul în Canada pentru o sumă inițială de 5 miliarde de euro. Mai există un proiect similar și la Göteborg (sud-vest).

„În situația actuală, căutăm să ne concentrăm mai mult pe nucleul afacerii noastre. Pentru a avansa în Germania și la Montreal, este fundamental ca Skellefteå să fie fabrica-mamă pe care să se bazeze restul planului nostru”, a spus Carlsson într-un interviu acordat cotidianului economic Dagens Industri.

„Acum că am rămas în întârziere, trebuie să revizuim următorii pași și la asta lucrăm în timp ce vorbim”, a adăugat el. Carlsson nu dorește să ofere un nou calendar de dezvoltare, referindu-se la o revizuire strategică în septembrie. „Am fost puțin prea agresivi în planul nostru de expansiune și asta e ceea ce revizuim”, a clarificat el lucrurile.

În Suedia, producția de celule de baterie la fabrica sa gigantică din nordul Suediei va atinge capacitatea maximă de primă fază în 2026, comparativ cu 2023 inițial, explică șeful Northvolt.

Pas cu pas

„Anul viitor, toate liniile de producție ar trebui să fie gata pentru producție, dar în funcție de creșterea programelor clienților și de schimbarea capacității, vom produce, mai întâi, o mână de gigawați în 2025 și 2026, apoi vom ajunge la utilizarea maximă a capacității și numai după aceea vom obține și profitabilitatea în Skellefteå”, spune el.

Industria auto se confruntă cu o creștere mai lentă a cererii de vehicule electrice și, simultan, cu o concurență din ce în ce mai acerbă, cu impact inevitabil asupra proiectelor fabricilor de baterii.

Grupul suedez respinge, de altfel, ideea că dorit să se dezvolte prea repede, în detrimentul securității. Poliția suedeză investighează o posibilă legătură între decesul a trei angajați care au lucrat pe primul sit al producătorului de baterii.

O idee complet străină

„Ideea că ar fi periculos să lucrezi la Northvolt mi se pare complet străină, sunt convins că suntem un loc de muncă sigur”, spune șeful grupului.

Northvolt este una dintre marile speranțe europene în materie de baterii într-un moment în care Bătrânul Continent încearcă să-i ajungă din urmă pe giganții asiatici și americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Amenințare cibernetică: Sunt vizați utilizatorii de Android

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică...

Grecia instaurează săptămâna de lucru de șase zile

Este modalitatea prin care guvernul pro-business al...

Cea mai bună veste de astăzi pentru românii care au rate

Veşti bune pentru românii care au credite bancare. 

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Jeff Bezos pune la vânzare o mare tranșă de acțiuni Amazon

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, spune că va vinde încă 25...

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o...


pixel