Consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda pentru principalele sale operațiuni de refinanțare la 4%, față de 3,75% anterior, în timp ce rata dobânzii la depozite a fost majorată de la 3,25%, la 3,5%. Rata facilitatii de creditare marginala a fost majorata de la 4% la 4,25%.
„Inflația încetinește, dar va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp”, și-a justificat BCE decizia. Din iulie 2022, BCE și-a majorat dobânzile cu 400 de puncte de bază pentru a limita inflația care rămâne peste ținta de 2% în zona euro. Inflația de bază, care exclude unele elemente volatile precum alimentele și energia și este urmărită îndeaproape de BCE, a fost de 5,3% anual în luna mai, după 5,6% în aprilie. Inflația totală a scăzut în același timp la 6,1%, față de 7% în aprilie.
Ca și în luna mai, banca centrală a subliniat că „deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele de politică monetară sunt stabilite la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura că inflația revine la nivelul țintă cât mai curând posibil. 2% pe termen mediu, și că se mențin la aceste niveluri atâta timp cât este necesar”.
„Deciziile Consiliului Guvernatorilor privind ratele de politică vor continua să se bazeze în special pe evaluarea perspectivei inflației, ținând cont de datele economice și financiare, de dinamica inflației subiacente și de forța de transmitere a politicii monetare”, a subliniat BCE în comunicatul publicat joi.
De asemenea, BCE a confirmat că va înceta reinvestițiile efectuate în cadrul programului său obișnuit de cumpărare de active, sau APP, în iulie 2023. Instituția a redus deja, din martie, cu 15 miliarde de euro pe lună aceste reinvestiții.
Creșterea ratei dobânzii anunțată joi de BCE a fost anticipată de investitori. Președintele instituției, Christine Lagarde, a declarat la începutul acestei luni că politica monetară trebuie încă înăsprită pe fondul unei inflații încă prea ridicate, dar mai treptat decât în ultimul an. Investitorii cred că o nouă creștere de 25 pb va avea loc probabil în iulie.
„Această mișcare de majorare a dobânzilor se va opri în curând, pentru că ratele prea mari ar avea consecințe negative asupra economiei și a datoriei multor țări din zonă”, a estimat Emmanuel Auboyneau, director asociat la Amplegest.
Citește și FED, decizia zilei privind rata dobânzii, după zece majorări consecutive
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...