BCE a prăbușit EURO. Până unde s-ar putea prăvăli moneda europeană
Autor: Simona Haiduc | 10 iun 2022, 09:01
Spania introduce taxe excepţionale pe bănci şi companiile din energie
Spania introduce taxe excepţionale pe bănci şi companiile din energie
Ședința BCE și, mai ales, conferința de presă a președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au avut, joi, un puternic impact asupra cursului euro/dolar.

După ce a atins un maxim de 1,0774 la câteva minute după conferința de presă, moneda europeană s-a înscris rapid pe o traiectorie descendentă, coborând, spre seară, la 1,0611.

BCE împinge EUR/USD în jos

Într-adevăr, comentariile făcute de Christine Lagarde la începutul întâlnirii sale cu presa privind presiunile inflaționiste, precum și prognoza mult mai pesimistă privind inflația (6,8% pentru 2022, față de 5,1% prognozat anterior) au sugerat că BCE ar putea acționa în forță pentru a contracara creșterea prețurilor.

Dar alte comentarii au contrazis această impresie inițială.

"Ne aflăm acum pe calea ieșirii iminente de la ratele negative ale dobânzilor... este o bună practică... să începem cu o creștere graduală care să fie semnificativă și nu excesivă... dorim, de asemenea, să observăm cum vor funcționa piețele".

Cu alte cuvinte, BCE intenționează să majoreze ratele cât mai treptat posibil, ceea ce pare să excludă posibilitatea unei creșteri de 0,5% luna viitoare.

Lagarde a mai spus că "avem o secvență stabilită și dorim să fim previzibili", ceea ce înseamnă că BCE dorește să evite să surprindă piața, ceea ce pledează, de asemenea, pentru o majorare graduală a dobânzii.

O altă problemă menționată ieri de BCE a cântărit, de asemenea, asupra euro. Este vorba de fragmentare, ceea ce înseamnă că în țările "periferice" din zona euro costul datoriei crește mai repede decât în țările mai bogate ale Uniunii monetare, precum Franța și Germania.

Lagarde a insistat că nu va tolera o fragmentare care ar submina transmiterea politicii monetare, dar acest lucru nu a convins.

Într-adevăr, ca răspuns la o întrebare dacă angajamentul băncii centrale de a preveni fragmentarea zonei euro este suficient pentru a o preveni, președintele Christine Lagarde a dat un răspuns neconvingător, repetând în esență angajamentul BCE de a împiedica fragmentarea care ar putea submina transmiterea politicii sale monetare, fără a oferi detalii despre eventualele noi instrumente.

Praguri importante pentru EUR/USD pe termen scurt

Făcând o analiză detaliată a evoluției monedei europene, analiștii au punctat faptul că, din punct de vedere grafic, se observă că valoarea minimă de joi (1,0611), împreună cu pragul psihologic de 1,06, formează primul suport ce poate fi luat în considerare. Apoi, câteva suporturi credibile pot fi găsite înainte de 1,0470/1,05. Pe partea superioară, 1,0645-50 este primul obstacol potențial, înainte de pivotul 1,07.

Cu toate acestea, un pas înapoi în datele zilnice arată că tendința de bază a euro-dolarului va începe să se îmbunătățească doar peste rezistența formată de maximul ultimilor 30 de ani de la 1,0788 și de pragul psihologic de 1,08.

Citește și Sfârșit de drum. BCE va pune capăt măsurilor de relansare

În condițiile în care inflația a atins un nivel record de 8,1% și crește rapid, BCE a anunțat deja o serie de măsuri în speranța de a preveni transformarea creșterii rapide a prețurilor într-o spirală a prețurilor și salariilor greu de frânt.

Cu toate acestea, detaliile rămân evazive, deoarece s-a dovedit a fi imposibil de prognozat inflația, ceea ce sugerează că BCE va semnala primele sale măsuri abia joi și va păstra un spațiu de manevră considerabil după aceea.

Ceea ce pare sigur este că BCE va pune capăt programului de achiziție de active la sfârșitul lunii, va promite o majorare a ratei dobânzii la 21 iulie și va semnala că rata dobânzii la depozite nu va mai fi negativă în trimestrul al treilea.

Restul ar trebui lăsat deschis, iar Christine Lagarde, directorul executiv al BCE, a subliniat flexibilitatea și posibilitatea de a alege.

În timp ce banca a dat de înțeles că instituția preferă să meargă pe majorări de 25 de puncte de bază, creșterea prețurilor la energie ar putea schimba datele problemei în câteva săptămâni. O posibilitate evocată, de atlfel, de mai mulți responsabili ai BCE, sub acoperirea anonimatului. 

Se așteaptă ca noile proiecții economice ale BCE să arate că inflația în cele 19 țări care utilizează moneda euro să rămână peste ținta de 2% până în 2024. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?