BCE a prăbușit EURO. Până unde s-ar putea prăvăli moneda europeană
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Spania: Inflaţia s-a situat la 6,8% în noiembrie, cel mai scăzut nivel de la începutul războiului
Spania: Inflaţia s-a situat la 6,8% în noiembrie, cel mai scăzut nivel de la începutul războiului
Ședința BCE și, mai ales, conferința de presă a președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au avut, joi, un puternic impact asupra cursului euro/dolar.

După ce a atins un maxim de 1,0774 la câteva minute după conferința de presă, moneda europeană s-a înscris rapid pe o traiectorie descendentă, coborând, spre seară, la 1,0611.

BCE împinge EUR/USD în jos

Într-adevăr, comentariile făcute de Christine Lagarde la începutul întâlnirii sale cu presa privind presiunile inflaționiste, precum și prognoza mult mai pesimistă privind inflația (6,8% pentru 2022, față de 5,1% prognozat anterior) au sugerat că BCE ar putea acționa în forță pentru a contracara creșterea prețurilor.

Dar alte comentarii au contrazis această impresie inițială.

"Ne aflăm acum pe calea ieșirii iminente de la ratele negative ale dobânzilor... este o bună practică... să începem cu o creștere graduală care să fie semnificativă și nu excesivă... dorim, de asemenea, să observăm cum vor funcționa piețele".

Cu alte cuvinte, BCE intenționează să majoreze ratele cât mai treptat posibil, ceea ce pare să excludă posibilitatea unei creșteri de 0,5% luna viitoare.

Lagarde a mai spus că "avem o secvență stabilită și dorim să fim previzibili", ceea ce înseamnă că BCE dorește să evite să surprindă piața, ceea ce pledează, de asemenea, pentru o majorare graduală a dobânzii.

O altă problemă menționată ieri de BCE a cântărit, de asemenea, asupra euro. Este vorba de fragmentare, ceea ce înseamnă că în țările "periferice" din zona euro costul datoriei crește mai repede decât în țările mai bogate ale Uniunii monetare, precum Franța și Germania.

Lagarde a insistat că nu va tolera o fragmentare care ar submina transmiterea politicii monetare, dar acest lucru nu a convins.

Într-adevăr, ca răspuns la o întrebare dacă angajamentul băncii centrale de a preveni fragmentarea zonei euro este suficient pentru a o preveni, președintele Christine Lagarde a dat un răspuns neconvingător, repetând în esență angajamentul BCE de a împiedica fragmentarea care ar putea submina transmiterea politicii sale monetare, fără a oferi detalii despre eventualele noi instrumente.

Praguri importante pentru EUR/USD pe termen scurt

Făcând o analiză detaliată a evoluției monedei europene, analiștii au punctat faptul că, din punct de vedere grafic, se observă că valoarea minimă de joi (1,0611), împreună cu pragul psihologic de 1,06, formează primul suport ce poate fi luat în considerare. Apoi, câteva suporturi credibile pot fi găsite înainte de 1,0470/1,05. Pe partea superioară, 1,0645-50 este primul obstacol potențial, înainte de pivotul 1,07.

Cu toate acestea, un pas înapoi în datele zilnice arată că tendința de bază a euro-dolarului va începe să se îmbunătățească doar peste rezistența formată de maximul ultimilor 30 de ani de la 1,0788 și de pragul psihologic de 1,08.

Citește și Sfârșit de drum. BCE va pune capăt măsurilor de relansare

În condițiile în care inflația a atins un nivel record de 8,1% și crește rapid, BCE a anunțat deja o serie de măsuri în speranța de a preveni transformarea creșterii rapide a prețurilor într-o spirală a prețurilor și salariilor greu de frânt.

Cu toate acestea, detaliile rămân evazive, deoarece s-a dovedit a fi imposibil de prognozat inflația, ceea ce sugerează că BCE va semnala primele sale măsuri abia joi și va păstra un spațiu de manevră considerabil după aceea.

Ceea ce pare sigur este că BCE va pune capăt programului de achiziție de active la sfârșitul lunii, va promite o majorare a ratei dobânzii la 21 iulie și va semnala că rata dobânzii la depozite nu va mai fi negativă în trimestrul al treilea.

Restul ar trebui lăsat deschis, iar Christine Lagarde, directorul executiv al BCE, a subliniat flexibilitatea și posibilitatea de a alege.

În timp ce banca a dat de înțeles că instituția preferă să meargă pe majorări de 25 de puncte de bază, creșterea prețurilor la energie ar putea schimba datele problemei în câteva săptămâni. O posibilitate evocată, de atlfel, de mai mulți responsabili ai BCE, sub acoperirea anonimatului. 

Se așteaptă ca noile proiecții economice ale BCE să arate că inflația în cele 19 țări care utilizează moneda euro să rămână peste ținta de 2% până în 2024. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel