BCE avertizează: Creșterea dobânzilor pune în dificultate sectorul privat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banca Centrală Europeană încearcă să găsească un echilibru
Banca Centrală Europeană încearcă să găsească un echilibru
Creșterea împrumuturilor acordate de bănci sectorului privat a scăzut semnificativ în decembrie, în condițiile în care înăsprirea politicii monetare menită, în principiu, să domolească furia inflațională a produs treptat efectele scontate, a anunțat vineri Banca Centrală Europeană.

Împrumuturile acordate sectorului privat, ajustate pentru anumite tranzacții strict financiare, au crescut cu 5,3% pe an, fiind a treia lună consecutivă în care tendința s-a accelerat, în condițiile în care ratele mai mari ale dobânzilor reduc cererea de credite.

Împrumuturile acordate întreprinderilor au crescut cu 6,3%, ceea ce reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale în decurs de o lună. Această scădere se referă atât la împrumuturile acordate pentru a asigura lichiditatea necesară în vederea acoperirii costurilor de exploatare amplificate de criza energetică, cât și la împrumuturile pe termen mai lung pentru investiții. Creșterea împrumuturilor acordate gospodăriilor populației, care includ împrumuturile pentru consum și locuințe, a frânat mai ușor, până la 3,8%, după 4,2% în noiembrie, dar continuă încetinirea observată din luna mai.

Împrumuturile pentru locuințe, care sunt afectate în special de creșterea ratelor dobânzilor, au scăzut cu 0,6% în volum. Creșterea masei monetare M3, de 4,1%, arată cea mai mică valoare de la începutul anului 2019, după ce între timp a cunoscut o creștere de peste 10% în timpul pandemiei de COVID și a exploziei ulterioare a solicitărilor de ajutoare financiare. Agregatul M3 este utilizat de BCE ca indicator principal al inflației. Acesta include numerarul în circulație, creditele cu o scadență mai mare de doi ani și depozitele gospodăriilor populației și ale societăților comerciale.

Inflația în zona euro pare să fi atins un vârf de peste 10% în octombrie și de atunci a încetinit, deoarece guvernele contribuie la absorbția prețurilor în creștere ale energiei, care la rândul lor tind să scadă ca urmare a iernii blânde. Dar mai este încă un drum de parcurs până când creșterile de prețuri vor reveni la obiectivul de 2%. Autoritatea monetară s-a lansat într-o serie de creșteri fără precedent din iulie, adăugând 2,5 puncte procentuale până acum, și intenționează să continue această mișcare la următoarea ședință de la începutul lunii februarie, a precizat aceasta.

Citește și BCE nu va mai majora dobânda cheie peste pragul de 3,25%

În același timp, trebuie menționat și avertismentul lansat săptămâna trecută, la Davos, de președintele BCE, Christine Lagarde, care a îndemnat piețele "să-și revizuiască pozițiile". Deși instituția a majorat ratele în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, nu a reușit încă să aducă inflația aproape de ținta de 2%. Indicele prețurilor s-a situat în decembrie la 9,2% în ritm anual. Se așteaptă ca, în sedința din 2 februarie, BCE să majoreze rata dobânzii la depozite la 2,50%, au declarat 55 din 59 de economiști intervievați între 13 și 20 ianuarie. Se anticipează ca în martie să urmeze o altă majorare a ratei de 50 de puncte de bază. ...

Citește și BCE, recomandare pentru bănci: Fiți mai ”selectivi” cu acești clienți

"Eşecul unui client în a furniza informaţii ar trebui să conducă la o abordare mai conservatoare cu privire la garanţii, marje şi limite şi chiar şi la refuzarea clienţilor", a spus Enria, într-o postare pe blog. Enria a adăugat că BCE a descoperit cum un mediu de dobânzi reduse a "stimulat unele bănci să majoreze volumul capitalului furnizat unor contrapărţi riscante şi mai puţin transparente, inclusiv instituţii financiare non-bancare, precum fonduri speculative şi vehiculele de tip family offices".

Colapsul fondului Archegos, în 2021, a provocat pierderi mari băncii elveţiene Credit Suisse şi altor bănci, iar BCE a derulat o analiză asupra modului în care băncile din zona euro gestionează riscul unui default al clientului cu privire la un contract pe derivative. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel