BCE nu a învins inflația, mai sunt multe de făcut
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Comerţul dintre UE şi Rusia a trecut de la un deficit de 18,4 miliarde de euro la un surplus de 200 milioane de euro
Comerţul dintre UE şi Rusia a trecut de la un deficit de 18,4 miliarde de euro la un surplus de 200 milioane de euro
Lupta Băncii Centrale Europene pentru moderarea inflaţiei nu s-a încheiat şi încă sunt necesare mai multe acţiuni, a afirmat duminică preşedintele BCE, Christine Lagarde, pentru un program olandez de interviuri politice - Buitenhof TV, transmite Bloomberg.

"Cred că am acoperit o mare parte din traiectoria spre moderarea inflaţiei şi readucerea ei la ţinta BCE. Încă nu am încheiat acţiunile şi nu vom lua o pauză, pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent", a explicat şeful BCE, adăugând că "perspectivele privind inflaţia sunt prea ridicate şi durează de prea mult timp".

"Astfel încât multe lucruri pot merge prost şi nu putem acorda ceea ce numim informaţii privind viitoarea politică monetară. Nu am în vedere o anumită cifră", susţine Lagarde.

Câţiva oficiali BCE au avertizat că majorările de dobânzi ar trebui să continue şi în toamnă pentru a ţine inflaţia sub control. Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Vorbind înaintea celei de-a 25-a aniversări a Băncii Centrale Europene, Lagarde şi-a exprimat încrederea că euro va prevala "încă mulţi, mulţi ani".

"Avem motive importante să celebrăm la BCE deoarece în urmă cu 25 de ani am avut obiectivul de a asigura stabilitatea preţurilor, oferind o mai bună suveranitate Europei, şi arătând mai multă solidaritate. Cred că am îndeplinit toate cele trei obiective", a declarat preşedintele BCE.

Lagarde: BCE trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a combate inflaţia

BCE trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a combate inflaţia, afirmă preşedintele Christine Lagarde. Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.

BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare. Citește mai departe AICI

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă 

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi a anunţat că din iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP - asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro, transmite Reuters.

Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel