BCE se pregătește pentru o nouă reducere a dobânzii cheie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / sursa foto: Freepik.com
Euro / sursa foto: Freepik.com
După ce inflația a scăzut în septembrie, unul dintre guvernatorii Băncii Centrale Europene dă un alt semn că dobânda cheie va fi redusă din nou în octombrie. 

Banca Centrală Europeană va reduce "probabil" dobânzile la reuniunea de politică monetară din 17 octombrie, a afirmat luni Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.

În septembrie, rata inflaţiei în zona euro a scăzut sub ţinta BCE de 2%, iar inflaţia de bază ar urma să ajungă anul viitor aproape de 2%. Aşteptările pieţei indică o inflaţie sub 1,8% în 2025, chiar mai scăzută decât previziunile BCE, a declarat Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, într-un interviu acordat publicaţiei La Repubblica.

Acesta a adăugat: "Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajunge la ţinta BCE de 2%. Acum trebuie să fim atenţi la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creşterii slabe şi a unei perioade prea îndelungată de menţinere a politicii monetare restrictive".

Imediat după ce BCE a redus dobânzile, la reuniunea din 12 septembrie, Villeroy a declarat că oficialii ar trebui să continue cu o abordare graduală, dar trebuie să fie atenţi la ţinta de inflaţie.

"Am susţinut în Consiliul guvernatorilor BCE să menţinem toate opţiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi şi nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire", a dat asigurări Villeroy.

 

Șanse mari de reducere

Datele arată o deteriorare a activităţii economice în zona euro, iar investitorii se aşteaptă în proporţie de aproximativ 90% la reducerea dobânzilor în octombrie.

Întrebat dacă BCE ar putea extinde relaxarea politicii monetare, Villeroy a explicat că, dacă instituţia îşi îndeplineşte obiectivele, nu ar trebui să menţină dobânzile la un nivel care nu stimulează economia.

"Dacă anul viitor inflaţia se menţine la 2%, şi încă avem perspective slabe de creştere în Europa, nu vor exista motive la politica monetară să rămână restrictive", a declarat Villeroy. Acesta a minimalizat riscurile la adresa inflaţiei în urma creşterii cotaţiilor ţiţeiului, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

 

Inflația în septembrie

Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8% de la 2,2% în august, la cel mai scăzut nivel din luna aprilie, conform Eurostat. Aceste date reprezintă un impuls pentru reducerea dobânzilor Băncii Centrale Europene, după ce a redus dobânda cheie la 3,5%.

Scăderea inflației s-a datorat în principal scăderii prețurilor la energie, care au scăzut la -6% în septembrie, de la -3% în august. Inflația serviciilor a scăzut, de asemenea, la 4% în septembrie, de la 4,1% în luna precedentă.

Cu toate acestea, inflația la alimente, tutun și alcool a crescut ușor, la 2,4% în septembrie, față de 2,3% în august.

Deși ratele inflației din septembrie sunt promițătoare, este posibil ca economia zonei euro să nu fie încă pe deplin liniștită. Banca Centrală Europeană a dezvăluit recent că încă se așteaptă ca inflația să crească din nou în ultimele câteva luni ale anului, în principal din cauza stabilizării prețurilor la energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Gaze naturale / Foto: Freepik
vouchere sociale
Bundestag, Germania

Economia Germaniei, în scădere pentru al doilea an la rând

Economia Germaniei se va contracta pentru al doilea an...

Terminal petrolier / Foto: Freepik
Itriu
Lei / sursa foto: Freepik.com
Programul casa verde fotovoltaice

pixel