BCE se va concentra pe creditele neperformante ale băncilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Va fi o prioritate pentru anul acesta
Va fi o prioritate pentru anul acesta
Autoritățile de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE) se vor concentra în acest an asupra datoriilor neperformante ale băncilor din zona euro, deoarece unele instituții fie nu au suficiente provizioane, fie întârzie să recunoască problema, a anunțat institutul miercuri de la Frankfurt.

În raportul său anual de evaluare sectorială, BCE constată că băncile din zona euro dispun, în general, de mult mai mult capital decât este necesar și că majorarea ratelor dobânzilor a contribuit la compensarea impactului economic legat de războiul din Ucraina.

BCE notează, însă, că 24 de bănci „nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor în ceea ce privește acoperirea creditelor neperformante” și le invită să ia măsurile de rigoare și să rezolve această deficiență în cursul acestui an. 

Banca centrală mai spune că a constatat „nereguli persistente în planul controlului riscurilor”, în special în modul în care băncile clasifică împrumuturile susceptibile de a fi în stare de nerambursare.

„Băncile trebuie să abordeze deficiențele persistente, în special în controlul riscurilor și guvernanță, și să evalueze evoluțiile cu prudență”, a declarat Andrea Enria, șeful Supravegherii sectoriale la BCE.

Societe Generale, care și-a publicat miercuri rezultatele financiare, a indicat că rezultatul său a scăzut cu 35% din cauza provizioanelor pentru risc de credit care au fost înmulțite cu aproape cinci între octombrie și decembrie într-un mediu economic incert.

Citește și "Secretul elvețian": Anchetă privind furtul de date la Credit Suisse

Numărul doi în sectorul bancar elvețian a respins ferm aceste acuzații, considerând că ele se bazează pe date "parțiale", "inexacte" sau "scoase din context", subliniind că unele dintre ele datează din anii 1940 și că 90% dintre conturile vizate sunt acum închise. Aceste acuzații par a fi "un efort concertat pentru a discredita nu numai banca, ci și centrul financiar elvețian în ansamblul lui", a declarat banca.

Ancheta a scos, de asemenea, la lumină faptul că articolul 47 din Legea bancară elvețiană, conform căruia scurgerea de date bancare constituie o infracțiune, pedepsită cu până la cinci ani de închisoare. Potrivit experților, această lege care datează din 2015 îi reduce la tăcere pe jurnaliștii care ar putea dori să dezvăluie acte reprobabile din interiorul unei bănci elvețiene. ....

Citește și Uniforme ”casual” la banca HSBC. Ce au voie să poarte angajații

Banca a declarat că forma, stilul și materialul noilor ținute au fost concepute pentru a oferi "confort maxim" atunci când angajații, în special, femeile, trec prin perioade mai dificile, cum ar fi sarcina sau efectele menopauzei. Prin urmare, pentru ele viitoarea uniformă presupune o rochie din jerseu cu partea de jos evazată, o tunică cu guler în V, o salopetă, tricouri din material ușor și o fustă chino până la genunchi.

Merită amintit că, anul trecut, compania Atlantic a anunțat că adoptă o "abordare flexibilă" în privința uniformelor, ce permite personalului să decidă ținuta pe care o poartă. Spre exemplu, compania aeriană va permite piloților și echipajului de sex masculin să poarte fuste, iar colegelor de sex feminin să aleagă pantaloni.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...


pixel