BCE trebuie să majoreze în continuare rata dobânzii, spune Olli Rehn
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O veste proastă pentru românii cu credite în euro
O veste proastă pentru românii cu credite în euro
Este o veste proastă pentru românii care dețin credite în euro, deoarece orice asemenea manevră antrenează o scumpire a împrumuturilor contractate în moneda unică. 

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie în continuare să majoreze "semnificativ" ratele dobânzilor la următoarele ședințe de politică monetară pentru a limita și frâna creșterea inflației care este încă prea ridicată, este de părere Olli Rehn, membru al consiliului guvernatorilor instituției cu sediul la Frankfurt.

Începând din iulie anul trecute, BCE a majorat ratele cu un total de 250 de puncte de bază și a sugerat că nu va renunța la această politică, ba din contră, o va promova într-un "ritm constant" în lunile următoare. Cu toate acestea, unii oficiali ai BCE, preum Mario Centeno, au susținut recent că ratele dobânzilor ar putea fi deja aproape de nivelul maxim, având în vedere recesiunea iminentă din zona euro.

"Ratele de politică monetară vor trebui în continuare să crească în mod semnificativ", a declarat Olli Rehn în cadrul unui webinar organizat de Peterson Institute for International Economics.

"Acest lucru înseamnă creșteri semnificative ale ratelor în ședințele rămase în această iarnă", a adăugat el.

În timp ce BCE a fost acuzată că a fost lentă în a majora ratele dobânzilor pentru a reduce inflația record, o critică respinsă de majoritatea oficialilor BCE, Olli Rehn a declarat: "Privind retrospectiv, s-ar putea să existe un oarecare adevăr în acest argument, cel puțin din perspectiva faptului că ne-ar fi oferit mai mult spațiu de reacție în cazul unei încetiniri economice în zona euro.

Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată pentru data de 2 februarie.

Citește și Măsurile de reducere a inflației în Europa Centrală, afectate de obstacole

BNR a anunţat că avansul mai lent al economiei şi energia mai ieftină vor ajuta la reducerea inflaţiei sub 10% anul acesta, de la un nivel de peste 16% în prezent, mai devreme decât se estima anterior.

Posibil să nu mai urmeze alte majorări

Din iunie 2021, Polonia şi Cehia au majorat dobânzile cu aproape 700 puncte de bază, în timp ce Ungaria a majorat dobânzile cu peste 1.200 puncte de bază, stabilind cel mai ridicat nivel al costurilor de împrumut din Uniunea Europeană.

Economiştii intervievaţi de Reuters de la mijlocul lunii decembrie şi până la începutul lunii ianuarie se aşteaptă să nu mai fie majorări de dobânzi în România, Polonia, Ungaria şi Cehia.

"Considerăm că majorarea dobânzilor în regiune va fi încheiată. Aşadar, principala întrebare este când va scădea suficient inflaţia în regiune astfel încât băncile centrale să fie dispuse să înceapă normalizarea condiţiilor monetare", au spus economiştii de la ING.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel