BCE va încetini ritmul de majorare a dobânzii

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Banca Centrală Europeană este pregătită să încetinească ritmul recent de creștere a ratelor dobânzilor și să prezinte planurile de reducere a rezervei sale de obligațiuni de aproape 5.000 de miliarde de euro, extinzând eforturile de reducere a inflației, care este încă de cinci ori mai mare decât ținta.

După creșteri succesive de 75 de puncte de bază, toți cei 51 de economiști intervievați de Bloomberg, cu excepția a trei dintre ei, preconizează pentru joi o modificare de jumătate de punct. Acest lucru ar duce rata depozitelor la 2% - în jurul punctului considerat în general că nu stimulează și nici nu constrânge economia aflată în dificultate din zona euro.

Majorarea mai moderată ar putea semnala că se întrevede vârful ratelor după cea mai agresivă repriză de înăsprire monetară din istoria BCE. Creșterile prețurilor s-au atenuat luna trecută pentru prima dată în 1 an și jumătate, deși au rămas de două cifre.

În timp ce inflația nu a fost încă învinsă, și alte bănci centrale încep să majoreze costurile de împrumut cu mai puțină ferocitate. Miercuri, Rezerva Federală a optat pentru o majorare de 50 de puncte de bază, după patru creșteri de 75. Se așteaptă ca Banca Angliei să o lase mai moale într-un mod similar joi. 

BCE va face anunțul azi, joi, 15 decembrie și va  prezenta totodată proiecțiile economice actualizate până în 2025. 

Sediul Băncii Centrale Europene, Frankfurt

Rate

Un pas de jumătate de punct joi ar lăsa rata de depozit cu 250 de puncte de bază mai mare decât era în iulie. Va fi nevoie de timp pentru ca economia să digere o creștere atât de abruptă, iar economistul-șef Philip Lane a solicitat ca de aici înainte să se facă pași mai graduali pentru a se asigura că BCE nu sufocă excesiv cererea.

Economiștii văd BCE ridicând ratele la 2,5% în 2023, sub vârful de 2,9% pe care mizează piețele. Este probabil ca Lagarde să sublinieze că acțiunea din această săptămână nu va fi ultima, datele urmând să determine mișcările viitoare.

Anunțul prognozat la șefei BCE

Lagarde va anunța, de asemenea, "principiile-cheie" ale modului în care BCE intenționează să reducă stocul de obligațiuni pe care l-a acumulat în cadrul programului de achiziționare de active, promițând o abordare "măsurată și previzibilă". 

Detaliile precise și calendarul vor veni abia mai târziu, posibil la ședința din februarie. Însă factorii de decizie au semnalat o preferință pentru reducerea treptată a datoriilor ajunse la scadență prin oprirea reinvestirilor - o strategie deja utilizată de Fed - în loc de vânzarea directă a obligațiunilor, așa cum face Banca Angliei.

Părerile sunt divergente în ceea ce privește stabilirea unor plafoane lunare pentru a nu zdruncina piețele. În ultima vreme, diferența dintre randamentele la 10 ani ale Italiei și Germaniei - un indicator cheie al riscului - s-a redus, deoarece premierul Giorgia Meloni urmărește politici fiscale favorabile investitorilor.

Chiar dacă piețele de obligațiuni se vor confrunta cu dificultăți, BCE va continua probabil cu înăsprirea cantitativă, deoarece are mecanisme de protecție pentru a face față oricăror consecințe. Printre acestea se numără redirecționarea reinvestițiilor dintr-un portofoliu separat pentru pandemii către zonele cu probleme, alături de un instrument nou creat de cumpărare de obligațiuni, în cazul în care se consideră că fluctuațiile sunt nejustificate.

Sediul Băncii Centrale Europene, Frankfurt

Previziuni

Noile perspective economice ale BCE vor conține o primă privire asupra creșterii și inflației în 2025. După ce proiecțiile anterioare au subestimat grav presiunile asupra prețurilor, imaginea de până acum va fi probabil mai puțin relevantă pentru politici decât în trecut. Dar dacă inflația va fi văzută la sau sub obiectivul de 2% va continua să coloreze dezbaterea.

Anumiți indicatori sugerează că creșterea prețurilor atinge un punct culminant, deși Lagarde a avertizat împotriva declarării victoriei prea curând, în special în condițiile în care inflația subiacentă se menține încă la un nivel ridicat. Ipotezele BCE privind creșterea salariilor vor oferi o imagine asupra gradului de îngrijorare a BCE cu privire la efectele de runda a doua.

De asemenea, va fi interesant de știut dacă economia se va contracta anul viitor. Analiștii intervievați de Bloomberg estimează că producția va scădea cu 0,1%. 

Mai mulți oficiali au declarat că orice încetinire va fi de scurtă durată. Deși o recesiune în timpul iernii este inevitabilă, această opinie este susținută de sprijinul guvernamental pentru întreprinderi și gospodării și de stocurile mari de gaze naturale din Germania, centrul industrial și cea mai mare economie a Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...


pixel