Belgienii dau năvală în Franța: ”Este atipic!”
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Belgienii spun despre ceea ce se întâmplă cu prețurile din Franța că este atipic
Belgienii spun despre ceea ce se întâmplă cu prețurile din Franța că este atipic
În ultima perioadă în supermarketurile de la granița dintre Franța și Belgia este mare aglomerație.

Acest fenomen este cauzat de exodul belgienilor care vin să își facă cumpărăturile în Franța unde mâncarea a devenit mai ieftină.

Atrași de cealaltă parte a frontierei de scăderea prețurilor la carburanți, care sunt în medie cu 30 până la 50 de cenți pe litru mai ieftini de la noua reducere introdusă de guvern, clienții de peste graniță fac acum cumpărături masive în supermarketuri din cauza exploziei prețurilor din țara lor.

Două publicații, una de fiecare parte a graniței dintre Franța și Belgia, au comparat prețurile din cele două țări iar concluziile lor sunt similare: a cumpăra în Franța este mult mai ieftin. În iulie - inclusiv berea și ciocolata - erau mult mai scumpe în Belgia. În cazul produselor lactate sau a Coca-Cola, diferența a fost de până la 50%, iar în cazul roșiilor sau al aparatelor de ras de 100%.

Cazul începe să îngrijoreze autoritățile, care cer o anchetă a observatorului de prețuri și se tem de o prăbușire a sectorului de distribuție în zonele de frontieră. Federațiile profesionale cer măsuri urgente, scrie Le Monde.

Oficialii belgieni consideră că nu situația din țara lor este atipică, ci cea din Franța. În Țările de Jos și în Germania, se subliniază că prețurile alimentelor au crescut într-un mod comparabil sau chiar mai mult decât în Belgia.

Citește și: Plafonarea prețurilor la alimente. Dragoș Frumosu: O să ajungem să mâncăm doar din import

Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta, a declarat pentru DCBusiness că plafonarea prețurilor la alimente, idee sugerată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu va face decât rău dacă nu este bine gândită și asociată cu alte măsuri menite să proteje românul și industria alimentară 

”Plafonarea prețurilor la alimente nu este o soluție. Eu cred că domnul Ciolacu a dat o declarație neinspirată pentru că, desigur, plafonarea prețurilor la alimente este un lucru foarte important, fiindcă această compensare la energie electrică și la gaze, reducerea TVA-ulului la alimente (mă refer, desigur, la măsurile pe care ei tot le-au propus) sunt binevenite, dar nu sunt suficiente”, a spus Dragoș Frumosu. 

Cu buzunarul gol

Și când spun insuficiente, a continuat el, ”mă gândesc la buzunarul românului, un buzunar gol, în condițiile în care 70% dintre români trăiesc la nivelul unui salariu minim pe economie sau poate maxim 100-200 de lei peste acest salariu. Deci, la un net de 1500-1600 de lei. În aceste condiții, plafonarea prețurilor la alimente la un anumit moment al anului trecut, la o anumită dată a anului trecut, care, luată fără a gândi o strategie comună și generală pentru industria alimentară ar băga în faliment în maxim 60 de zile toată industria alimentară. 

Și este evident: eu plafonez prețul alimentelor la momentul 1 octombrie 2021. Numai că eu, astăzi, produc alimente cu preț la materie primă mult mai mare, cu preț la gaze mult mai mare, cu preț la energie mult mai mare, cu preț la combustibil mult mai mare. Deci, dacă eu plafonez prețurile la nivelul existent la un moment dat, iar eu produc cu prețurile actuale, înseamnă că intru în faliment. Fără discuție, se pot lua niște măsuri, dar nu știu dacă ideile mele sunt foarte bune. Adică, pot veni cu plafonarea prețului, eu trimit la magazinul comercial, la supermarketuri, la hipermarketuri, la comercianți la prețul cu care eu produc astăzi și acolo, la raft, guvernul poate să vină și să dea o subvenție care să acopere diferența de preț de la momentul 1 octombrie 2021, până la momentul în care eu distribui și vând aceste produse alimentare. 

Dacă mai stăm mult așa, o să plătim și mai mult

Este foarte greu din punctul meu de vedere, pentru că trebuie să vedem și adaosul comercial pe care îl are comerciantul, pentru că știm că acest comerciant practică o politică nu tocmai ortodoxă, pe care Consiliul Concurenței ar fi trebuit, de atâția zeci de ani, să o identifice și să ia măsuri în consecință. Repet, plafonarea prețului la alimente fără a lua alte măsuri poate să ducă în colaps toată industria alimentară din România și, în scurt timp să avem în magazine doar produse din import. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel