Gaze naturale în pericol? Legea care scurtcircuita rețelele, întoarsă în Parlament
Președintele interimar Ilie...
Steinmetz a fost reținut pe 24 noiembrie în baza unui mandat internațional de arestare, dar a fost eliberat 24 de ore mai târziu, cu condiția să nu părăsească Grecia, potrivit autorităților române. Arestarea sa, coordonată de Grecia și România survine în urma condamnării sale pentru un caz de mită la București în decembrie anul trecut.
Steinmetz, în vârstă de 65 de ani, a făcut bani din comerțul cu diamante, înainte de a obține drepturile asupra minei Simandou, cel mai bogat zăcământ de minereu de fier neexploatat din lume, în Guineea. Această investiție ar fi trebuit să reprezinte gloria sa supremă, dar declanșat ani probleme juridice care au culminat cu condamnarea sa în ianuarie, într-un tribunal din Geneva, pentru mituirea unor oficiali din Guineea pentru a obține drepturile asupra Simandou.
Cetățean francez și israelian, el a fost, de asemenea, subiectul unor investigații în SUA și Israel, unde a fost reținut pentru scurt timp în 2016 și plasat în arest la domiciliu.
Procesul lui Beny Steinmez, acuzat de corupție, începe la Geneva
Nu este clar cât timp va fi blocat Steinmetz în Grecia - ar putea dura până la 90 de zile pentru ca o audiere în instanță să aibă loc. Tratatul de extrădare dintre cele două țări este guvernat de legislația Uniunii Europene.
Ministerul român al Justiției a emis un mandat european de arestare legat de condamnarea sa în România, pe care l-a trimis omologilor greci. Procedura pentru acest mandat este "în prezent în curs de desfășurare", a precizat Ministerul român al Justiției, refuzând să dea mai multe detalii.
Steinmez a fost condamnat în lipsă pe 17 decembrie 2020 în România la cinci ani de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi de "crearea unui grup infracţional organizat", în dosarul Băneasa datând din anii 2006-2008, producând un prejudiciu de 135 de milioane de euro statului român
Avocatul lui Steinmetz la momentul condamnării sale a declarat că va face apel deoarece clientul său nu a participat niciodată la un darea de mită, iar instanța nu a luat în considerare în mod corespunzător "fragilitatea" mărturiei împotriva sa.
La câteva ore de la condamnarea sa în Elveția, lui Steinmetz i s-a permis să se întoarcă în Israel datorită unei ciudățenii a legislației elvețiene. Pentru a-l încuraja să depună mărturie, avocații săi au primit asigurări din partea instanței, înainte de proces, că nu va fi reținut.
De asemenea, avocații lui Steinmetz fac apel la condamnarea din România, invocând nereguli în urmărirea penală a cazului, scrie presa israeliană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele interimar Ilie...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...
În fața amenințării crescânde...
Mai ieftin, mai rapid, dar...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...
Senatul dezbate la Comisia de...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...