Beny Steinmetz, arestat la Atena. Îl așteaptă condamnările din România și Elveția
Autor: Oana Pavelescu | 09 dec 2021, 17:29
Beny Steinmez
Beny Steinmez
Beny Steinmetz, miliardarul israelian condamnat pentru luare de mită la câteva săptămâni distanță în România și Elveția, este blocat în Grecia după ce a fost arestat de poliția locală în urmă cu peste două săptămâni, când avionul privat în care se afla a aterizat pe aeroportul din Atena. 

Steinmetz a fost reținut pe 24 noiembrie în baza unui mandat internațional de arestare, dar a fost eliberat 24 de ore mai târziu, cu condiția să nu părăsească Grecia, potrivit autorităților române. Arestarea sa, coordonată de Grecia și România survine în urma condamnării sale pentru un caz de mită la București în decembrie anul trecut.

Steinmetz, în vârstă de 65 de ani, a făcut bani din comerțul cu diamante, înainte de a obține drepturile asupra minei Simandou, cel mai bogat zăcământ de minereu de fier neexploatat din lume, în Guineea. Această investiție ar fi trebuit să reprezinte gloria sa supremă, dar declanșat ani probleme juridice care au culminat cu condamnarea sa în ianuarie, într-un tribunal din Geneva, pentru mituirea unor oficiali din Guineea pentru a obține drepturile asupra Simandou.

Cetățean francez și israelian, el a fost, de asemenea, subiectul unor investigații în SUA și Israel, unde a fost reținut pentru scurt timp în 2016 și plasat în arest la domiciliu. 

Procesul lui Beny Steinmez, acuzat de corupție, începe la Geneva

Nu este clar cât timp va fi blocat Steinmetz în Grecia - ar putea dura până la 90 de zile pentru ca o audiere în instanță să aibă loc. Tratatul de extrădare dintre cele două țări este guvernat de legislația Uniunii Europene. 

Ministerul român al Justiției a emis un mandat european de arestare legat de condamnarea sa în România, pe care l-a trimis omologilor greci. Procedura pentru acest mandat este "în prezent în curs de desfășurare", a precizat Ministerul român al Justiției, refuzând să dea mai multe detalii. 

Steinmez a fost condamnat în lipsă pe 17 decembrie 2020 în România la cinci ani de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi de "crearea unui grup infracţional organizat", în dosarul Băneasa datând din anii 2006-2008, producând un prejudiciu de 135 de milioane de euro statului român

Avocatul lui Steinmetz la momentul condamnării sale a declarat că va face apel deoarece clientul său nu a participat niciodată la un darea de mită, iar instanța nu a luat în considerare în mod corespunzător "fragilitatea" mărturiei împotriva sa. 

La câteva ore de la condamnarea sa în Elveția, lui Steinmetz i s-a permis să se întoarcă în Israel datorită unei ciudățenii a legislației elvețiene. Pentru a-l încuraja să depună mărturie, avocații săi au primit asigurări din partea instanței, înainte de proces, că nu va fi reținut.

De asemenea, avocații lui Steinmetz fac apel la condamnarea din România, invocând nereguli în urmărirea penală a cazului, scrie presa israeliană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe