Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, când Israelul a cerut locuitorilor din Gaza să părăsească în decurs de 24 de ore orașul, iar o intervenție terestră împotriva mișcării Hamas era privită ca iminentă și urgentă, prețul petrolului a afișat o creștere bruscă. Astfel, barilul Brent cu extracție din Marea Nordului a câștigat 5,68%, ajungând la 90,89 dolari la închiderea sesiunii de tranzacționare de vineri, 13 octombrie, în timp ce țițeiul american WTI a recuperat 5,63%, urcând la 89,40 dolari.
În prima zi lucrătoare a acestei săptămâni, prețurile celor două referințe la petrol nu s-a modificat, practic, cu mici oscilații nesemnificative. „Temerea mare este legată de o posibilă intrare a Israelului în Fâșia Gaza și de eventualele reacții din partea altor țări din regiune”, a explicat Phil Flynn de la Price Futures Group, precizând că o extindere ar conflictului ar putea fi devastatoare pentru piața petrolului.
În plus, a continuat el, cei din piață nu înțeleg întotdeauna ce anume au în vedere diferiții oficiali când fac declarații belicoase. Este riscant să presupui că situația se va înrăutăți dramatic, dar ar fi o neglijență să ignori toate aceste ieșiri la rampă. Este clar că lucrurile sunt în evoluție, dar un investitor are nevoie de ceva concret, nu de incertituni pentru a nu arunca piața în haos”, a spus analistul, subliniind că jucătorii așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu Iranul, un pion cheie în tot acest ”puzzle petrolier”.
”Nu se știe ce se ascunde în spatele vorbelor, nu se știe cât de reale sunt intențiile unora și altora, nu este, practic, nimic sigur. Pentru că, dacă se descoperă că Iranul chiar a participat la pregătirea atacului lansat de Hamas, pe 7 octombrie, asupra Israelului, atunci vor exista represalii, ce pot lua diferite forme, inclusiv forma altor sancțiuni energetice. Ceea ce înseamnă că prețurile vor exploda, ceea ce va fi o nenorocire pentru economia lumii”, a subliniat Phil Flynn.
În aceste condiții, benzina standard se vinde, în București, astăzi, 16 octombrie, cu prețuri care încept de la 6,91 lei/litru (trei benzinării Petrom, inclusiv cea de pe șos. Străulești și trei stații Lukoil, printre care cele de pe str. Corallor și Șoseaua Chitila) și ajung la 7,06 lei/litru, cel mai mare preț la acest tip de carburant oferit de majoritatea benzinăriilor companiei MOL, dar și de stația de alimentare Rompetrol, de pe str. Gheorghe Ionescu Sisești nr. 25-53.
În cazul benzinei superioare, prețurile variază într-un coridor valoric cuprins între 7,73 lei/litru (trei stații Petrom, inclusiv de pe străzile Șos. Străulești și Jiului) și 7,71 lei/litru, tarif aplicat de benzinăriile MOL de pe Șoseaua Colentina și cea din str. Chișcani.
La motorina standard, prețurile oferite de benzinăriile din București pornesc de la 7,58 lei/litru (preț practicat de o singură benzinărie din Capitală, cea a companiei Petrom, de pe str. Dr. Herescu Petre nr. 2A) și se opresc, astăzi, la 7,70, tarif ce se regăsește doar la stația de alimentare Rompetrol de pe Șos. Gheorghe Ionescu Sinești. De menționat că majoritatea benzinăriilor preferă fie un preț de 7,66 lei/litru, fie cel de 7,69 lei/litru.
În ceea ce privește motorina superioară cifrele sunt considerabil mai mari. Astfel, cel mai mic preț, de 7,94 lei/litru, poate fi găsit doar la benzinăria Petrom de pe str. Dr Herescu Petre nr. 2A. Tot cel mai mic preț, dar deja peste pragul de 8 lei/litru este oferit de benzinăriile Socar de pe Bd. Theodor Pallady și Basarabia, unde un litru de motorină superioară poate cu cumpărat cu 8,04 lei. În sfârșit, cel mai ridicat preț în București pentru acest tip de carburant este de 8,23 lei/litru și se găsește la benzinăria MOL, de pe str. serg. Ion Iriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...