Benzina tot mai ieftină în România, scade și prețul petrolului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prețurile practicate astăzi, 10 octombrie
Prețurile practicate astăzi, 10 octombrie
În orice caz, în București, un litru de benzină standard costă între 7,02 lei și 7,18 lei, la mare distanță de valorile de săptămâna trecută, când valorile oscilau între 7,12 și 7,40 lei. În privința petrolului, după creșterea puternice de luni, prețul aurului negru a revenit pe un trend ușor descendent.

În ceea ce privește benzina superioară, prețurile au coborât sub pragul de 8 lei/litru, variind de la 7,48 lei/litru (cel mai mic tarif afișat de două benzinării Petrom, mai precis cea din str. Jiului, nr. 10A și cea de pe str. Dr Herescu Petre, nr. 2A) până la 7,83 lei/litru (cel mai mare preț oferit de o singură stație de alimentare, cea a Rompetrol, de pe str. Valea Oltului). 

La motorina standard, cel mai mic preț, de 7,68 lei/litru, este oferit de benzinăria Petrom din str. Dr. Herescu Petre nr. 2A. La polul opus, cel mai mare preț al motorinei standard în București ajunge la 7,80 lei/litru, după ce săptămâna trecută trecuse ușor de 8 lei/litru. În schimb, la motorina premium, prețurile se situează, de la cel mai mic, la cel mai mare, peste 8 lei/litru, ele pornind de la 8,04 lei/litru (tot la stația Petrom din str. Dr. Herescu Petre) și ajungând la 8,33 lei/litru (benzinăria MOL, din str. serg. Ion Iriceanu nr. 25-53). 

La Cluj, benzina standard poate fi cumpărată la prețuri ce încep de la 7,05 lei/litru, până la 7,22 lei/litru, coridor tarifare care, în cazul benzinei superioare se încadrează între 7,51 lei/litru și 8,14 lei/litru, un preț uriaș, ce vine, oarecum, în contradicție tabloul general al pieței și care este aplicat de benzinăria Gazprom, de la Bdl. Muncii. La motorina standard prețurile variază între 7,71 lei/litru și 7,88 lei/litru, la cea premium, ele urcând de la 8,07 lei/litru până la 8,39 lei/litru.  

Nu va fi o undă de șoc

Între timp, pe piața aurului negru, un baril de petrol marca Brent din Marea Nordului a pierdut, la contractele cu livrare în decembrie, 0,45%, până la 87,75 dolari, în timp ce echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în noiembrie, a scăzut cu 0,50%, până la 85,95 dolari.

„Prețul petrolului s-a stabilizat pe măsură ce investitorii devine tot mai încrezători că atacul (lansat de Hamas în Israel) este ținut sub control, astfel încât unda de șoc provocată de această operațiune teroristă să se propage în țările vecine”, importanți producători și exportatori de petrol, a comentat Richard Hunter, analist la Interactive Investor.

Întreruperi pe lanțul de aprovizionare 

Cu o zi înainte, prețurile celor două valori de referință globale ale țițeiului crescuseră după ofensiva surpriză de sâmbătă a mișcării islamiste palestiniene Hamas, piața temându-se de o escaladare geopolitică și de întreruperi pe lanțul de aprovizionare. ”Mergând pe ideea că, probabil, nu va exista nici un efect imediat și semnificativ asupra echilibrului dintre cererea și oferta de petrol pe termen scurt după atac”, investitorii se concentrează din nou pe perspectivele economice, au venit în completare analiștii de la DNB, citați de Reuters.

Iranul, marele semn de întrebare 

Cu toate acestea, atrage atenția Ricardo Evangelista, de la ActivTrades, „în ciuda relaxării prețurilor” observată marți, piețele „rămân deranjate” de situație, „care ar putea duce la o instabilitate suplimentară, capabilă să împingă prețul barilului la cote nemaivăzute de anul trecut”. În opinia expertului, ”marele semn de întrebare constă în potențiala implicare a Iranului”. Pentru că, o eventuală înăsprire a sancțiunilor americane impuse Teheranului destabiliza piața. Dacă se va întâmpla așa, prețul petrolului ar putea urca nu la 120 de dolari/baril, ci chiar la 150 de dolari/baril, a avertizat expertul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel