Creditorii internaționali, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, susțin un plan de 3 miliarde de euro pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în Macedonia de Nord, a declarat pentru Reuters șeful BERD.
Acordul ar urma să fie anunțat la discuțiile privind clima COP28 de la Dubai, după 30 noiembrie. Va stabili un plan de închidere a celor două centrale electrice pe cărbune ale țării și de înlocuire a acestora cu 1,7 gigawați de energie regenerabilă.
"Cărbunele din Macedonia de Nord reprezintă 40% din sursa de energie, deci este foarte important", a declarat Odile Renaud-Basso, președintele BERD.
"Acesta este un exemplu a ceea ce am dori să prezentăm în cadrul COP, să prezentăm această abordare și ceea ce poate oferi, precum și angajamentul țării."
Denumit "Just Energy Transition Investment Program" (JET-P), planul urmează unor eforturi similare de a închide mai rapid centralele pe cărbune în Africa de Sud, Indonezia, Vietnam și Senegal, cu sprijinul guvernelor, al creditorilor publici și al investitorilor privați.
Prețul, echivalentul a 1.500 de euro pentru fiecare dintre cele 2 milioane de locuitori ai Macedoniei, subliniază dificultatea cu care se confruntă multe țări mici sau cu venituri mici în ceea ce privește finanțarea tranziției către o energie mai curată.
În timpul summitului de anul trecut, mai multe țări au anunțat un acord în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Indonezia să închidă centralele electrice pe bază de cărbune, după un angajament de 8,5 miliarde de dolari în 2021 pentru a ajuta Africa de Sud să renunțe la cărbune. Dar experții spun că banii reprezintă doar o fracțiune din ceea ce este necesar.
În 2018, Organizația Națiunilor Unite a numit capitala Macedoniei de Nord, Skopje, cea mai poluată din Europa, iar țara a lucrat ani de zile pentru a renunța la cărbune. Dar, în 2021, a redeschis centrala REK Oslomej pentru a reduce importurile de energie electrică. Ambele sale centrale pe cărbune sunt îmbătrânite, depășite și funcționează pe lignit, cel mai poluant tip de cărbune.
Un purtător de cuvânt al Fondului de Investiții Climatice (CIF) al Băncii Mondiale a confirmat că Macedonia de Nord ar putea obține până la 85 de milioane de dolari din partea instituției și a declarat că planul de investiții va fi supus aprobării organului de conducere la începutul anului viitor.
Macedonia de Nord s-a alăturat în 2021 Alianței Powering Past Coal, un grup de țări care s-au angajat să elimine treptat energia pe bază de cărbune. După ce inițial și-a propus finalizarea până în 2027 data limită a fost amânată în 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...