Aceste fonduri sunt prevăzute într-un buget suplimentar pentru acest an.
În total, toate ţările la un loc, Berlinul a decis să-şi majoreze ajutorul internaţional în sectorul apărării "la două miliarde de euro" în cadrul acestui buget colectiv, "cea mai mare parte fiind planificată sub formă de ajutor militar în favoarea Ucrainei", a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului.
Această sumă de două miliarde de euro "va merge în principal către Ucraina", a confirmat pe Twitter ministrul de finanţe, Christian Lindner, ceea ce ar garanta Kievului mai mult de un miliard de euro.
Fondurile urmează să fie folosite de Ucraina pentru a finanţa în principal achiziţiile de echipamente militare.
Guvernul german caută în acest fel să răspundă criticilor tot mai mari din partea autorităţilor ucrainene, dar şi a unora dintre partenerii săi UE, precum Polonia sau ţările baltice, cu privire la aparenta sa lipsă de sprijin în materie de armament pentru Kiev, chiar complezenţa sa faţă de Moscova.
Şeful statului german, Franck Walter-Steinmeier, a suferit astfel, săptămâna aceasta, o înfrângere diplomatică văzând o propunere de a vizita Kievul, pe care o făcuse, refuzată de autorităţile ucrainene.
Armata rusă oferă joburi pe ”termen scurt” cu plecare rapidă în Ucraina
Acestea din urmă îi reproşează preşedintelui german, şi fost ministru de externe, care în prezent are înainte de toate un rol onorific, că a condus de ani de zile o politică pro-rusă. Şi se pronunţă în schimb pentru vizita cancelarului Olaf Scholz, cu promisiunea unor livrări rapide de arme grele în faţa ofensivei ruseşti care se profilează în estul ţării.
Cancelarul social-democrat este însă reticent să autorizeze astfel de livrări, precum tancuri, luate din stocurile armatei germane, de teamă să nu intre într-o spirală militară periculoasă cu Rusia.
El urmează să facă faţă începutului unei crize în cadrul coaliţiei sale guvernamentale care reuneşte şi ecologişti şi liberali. Aceste ultime două partide sunt din ce în ce mai favorabile livrării de arme grele şi îl acuză deschis pe Olaf Scholz de lipsă de leadership.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...