Biden, furios pe saudiți, amenință cu ”consecințe grave” după ce au redus producția de petrol
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Președintele Joe Biden este supărat pe Arabia Saudită pentru decizia acesteia de a reduce producția de petrol împreună cu aliații săi din OPEC, împotriva dorinței SUA, lucru pe care l-a și făcut public.

În condițiile în care economia globală este pe muchie de cuțit și prețurile energiei sunt ridicate, Washingtonul consideră că măsura saudiților care a fost luată în coordonare cu Rusia și alte state producătoare de petrol - este o jignire și o manifestare flagrantă de a se poziționa de partea Moscovei. 

La începutul lunii octombrie, grupul producătorilor de petrol a anunțat cea mai mare reducere a ofertei din 2020 până în prezent, în valoare de 2 milioane de barili pe zi începând din noiembrie, despre care membrii săi spun că este menită să stimuleze o revenire a prețurilor la țiței pentru a contracara o potențială scădere a cererii. 

În acest context, liderul de la Casa Albă a declarat marți, într-un interviu acordat CNN, că vor exista "consecințe" dar nu a intrat în detalii suplimentare cu privire la care ar putea însemna aceste consecințe.

Dar care sunt opțiunile administrației Biden

Armele și legile antitrust

Relația dintre Arabia Saudită și SUA a fost fondată, în linii mari, pe principiul energiei pentru securitate. Începând cu anii 1940, Washingtonul a furnizat miliarde de dolari în ajutoare militare și de securitate Arabiei Saudite. Dar în ultimii ani, și în special de când administrația Obama a început să facă progrese diplomatice cu Iranul, Riadul simte că angajamentul SUA față de securitatea sa a scăzut. 

"Adevărul este că, de aproape 10 ani, niciuna dintre părți nu și-a respectat partea lor de înțelegere", a declarat Michael Stephens, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra, pentru CNBC. 

"Și ceea ce vedeți, cred, sunt fracturi permanente în relația care se bazează pe faptul că niciuna dintre părți nu vede cu adevărat atât de multe beneficii strategice în cealaltă ca acum 20 de ani", a spus Stephens, adăugând că reducerea producției de petrol a Arabiei Saudite din partea OPEC "reflectă acest lucru".

Dincolo de oprirea ajutorului militar, există căi legale pe care guvernul american le poate urma. 

Una dintre acestea este proiectul de lege NOPEC, care înseamnă "No Oil Producing and Exporting Cartels" (Fără carteluri producătoare și exportatoare de petrol). Aceasta ar clasifica OPEC ca fiind un cartel și ar supune membrii săi legislației antitrust.

Acest proiect de lege, discutat îndelung de legislatori, este conceput pentru a proteja consumatorii și întreprinderile din SUA de creșterile artificiale ale petrolului.

Acesta a trecut de o comisie a Senatului la începutul lunii mai și nu a fost încă promulgat, dar ar putea expune țările OPEC și partenerii acestora la procese în justiție pentru coordonarea reducerilor de ofertă care cresc prețurile globale ale țițeiului.

Consecințe pentru SUA și pentru prețurile țițeiului

Torbjorn Soltvedt, analist principal MENA la firma de informații privind riscurile Verisk Maplecroft apreciază că: ”Washingtonul are puține opțiuni bune, în pofida avertismentului lui Biden cu privire la 'consecințele' după reducere", a spus el, menționând amenințările parlamentarilor americani privind legislația antitrust și retragerea activelor militare americane din Arabia Saudită.

Deși ambele căi de acțiune ar trimite un mesaj clar, acest lucru s-ar putea întoarce împotriva SUA și a prețurilor la țiței. 

"Ambele opțiuni ar amenința să rupă relațiile deja tensionate, ceea ce ar exercita o presiune și mai mare asupra prețurilor la petrol și carburanți", a declarat Soltvedt. 

"Pe scurt, o rupere a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită ar însemna o primă de risc mai mare pentru Orientul Mijlociu pentru piața globală a petrolului și prețuri mai mari la petrol și combustibili", a explicat el. "Acesta este opusul a ceea ce Casa Albă încearcă să obțină înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie".

Printre potențialele "consecințe" pe care Washingtonul le poate pune în aplicare se numără tăierea sprijinului său militar pentru regatul saudit și sancționarea OPEC cu ajutorul legilor americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel