Bill Gates îi face proști pe cei care au investit în cripto și NFT-uri
Autor: Oana Pavelescu | 03 iul 2022, 16:21
Bill Gates
Bill Gates
Cofondatorul Microsoft Bill Gates a declarat că el crede că criptomonedele și NFT-urile se bazează "100%" pe teoria celui mai mare prost. 

Miliardarul în vârstă de 66 de ani se referea la ideea că activele supraevaluate vor continua să crească pentru că există destui oameni dispuși să plătească prețuri mari pentru ele. El a făcut și o remarcă plină de sarcasm spunând că: ”Iimaginile digitale scumpe ale maimuțelor" ar "îmbunătăți enorm lumea", făcând referire la celebra ”Bored Ape”, scrie The Wall Street Journal..

Bill Gates, care ani de zile a ironizat criptomonedele, a declarat marți, la un eveniment TechCrunch din Berkeley, California, că oamenii au cumpărat criptomonede și NFT-uri bazându-se pe ideea că, indiferent de preț, acestea ar putea fi vândute la un preț mai mare, pe principiul că "cineva va plăti mai mult pentru ele decât mine".

El a spus că nu s-a implicat în "niciunul dintre aceste lucruri", nici pe termen lung, nici pe termen scurt. Alți investitori și directori bogați, printre care Warren Buffett și Jamie Dimon, și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la criptomonede. Warren Buffett a numit la un moment dat bitcoin "otravă de șobolani la pătrat".

NFT-urile, sau token-urile nefungibile, sunt dovezi digitale ale unei achiziții pentru bunuri precum arta, muzica digitală și adidașii. După ce au crescut în popularitate, cererea lor pare să se stabilizeze acum. Creșterea ratelor dobânzilor a zdrobit pariurile riscante pe toate piețele financiare - iar NFT-urile sunt printre cele mai speculative. 

Făcând referire la NFT-uri, cofondatorul Microsoft a spus că preferă clasele de active "precum o fermă, unde au producția, sau o companie, unde fac produse" în detrimentul unor ”Bored Ape”:

Comentariile sale vin în contextul în care bitcoin și alte criptomonede au scăzut puternic în ultimele zile, pe fondul unei ample crize pe piața globală, anulând o mare parte din câștigurile de la începutul pendemiei, când un val de investitori a început să parieze pe monedele digitale. 

Prețul bitcoin s-a tranzacționat miercuri cu puțin peste 20.000 de dolari. Acesta a pierdut mai mult de două treimi din valoarea sa de la maximul său record din noiembrie, a patra cea mai gravă vânzare din istoria de 13 ani a criptomonedei.

Alte valuri de reglare de conturi au cuprins industria criptomonedelor în această săptămână. Bursa de criptomonede Coinbase Global Inc. a anunțat că va reduce aproape cu o cincime din personalul său, iar Celsius Network LLC, unul dintre cei mai mari creditori de criptomonede, a anunțat duminică seară utilizatorii că a pus în pauză toate retragerile, schimburile și transferurile între conturi din cauza condițiilor extreme de pe piață. Compania a angajat o firmă de avocatură pentru a examina opțiunile de restructurare.

Averea lui Bill Gates este a patra cea mai mare din lume, cu o avere netă de 113 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El a scris luna trecută, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Reddit, că nu deținea nicio criptomonedă.

"Îmi place să investesc în lucruri care au un randament valoros", a spus el.

"Valoarea criptomonedelor", a adăugat el, "este doar ceea ce o altă persoană decide că altcineva va plăti pentru ele".

Citește și: Mark Zuckerberg renunță la proiectul cripto pe fondul prăbușirii pieței

Rămășițele proiectului legat de criptomonede pentru care fondatorul Meta Platforms Inc., Mark Zuckerberg, ”a luat bătaie” din partea Congresului, se oprește oficial și definitiv.

Proiectul pilot Novi al Meta - un serviciu de transfer de bani care utilizează propriul portofel digital de criptomonede al companiei - se va încheia la 1 septembrie, a anunțat serviciul pe site-ul său, al cărui link l-a trimis prin SMS utilizatorilor săi.

Atât aplicația Novi, cât și Novi pe WhatsApp nu vor mai fi disponibile, a precizat compania pe site. Începând cu 21 iulie, utilizatorii nu vor mai putea adăuga bani în conturile lor, a precizat Novi, sfătuindu-i pe utilizatori să își retragă soldul "cât mai curând posibil". Utilizatorii nu își vor putea accesa istoricul tranzacțiilor sau alte date după ce se va încheia proiectul pilot.

Compania intenționează să folosească tehnologia Novi în produse viitoare, cum ar fi în proiectul său metaverse, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-un e-mail.

"Ne folosim deja de anii de experiență pentru a construi capabilități pentru Meta în general pe blockchain și pentru a introduce noi produse, cum ar fi obiecte de colecție digitale", a declarat Meta în comunicat și a continuat explicând că: "Vă puteți aștepta să vedeți mai multe de la noi în spațiul web3, deoarece suntem foarte optimiști în ceea ce privește valoarea pe care aceste tehnologii o pot aduce oamenilor și întreprinderilor din metavers”.

Meta a lansat proiectul pilot Novi în luna octombrie a anului trecut, pe fondul unor mici ambiții de a domina spațiul cripto a remitențelor. În loc de un nou token Diem pe care Meta l-a susținut cândva, Novi a sfârșit prin a folosi moneda stabilă USDP a Paxos Trust Co. pentru a permite utilizatorilor de portofele din anumite părți ale SUA și Guatemala să efectueze tranzacții. Coinbase Global Inc. a protejat fondurile. 

Când a depus mărturie în fața Congresului în 2019, Zuckerberg a încercat să înlăture orice îngrijorare că firma sa ar fi sprijinit lansarea Diem - numită atunci Libra - fără aprobarea autorităților de reglementare. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?