Bitcoin, la maximul ultimelor șase luni

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De la începutul anului, cea mai populară monedă virtuală a reușit să recupereze considerabil din pierderile de anul trecut
De la începutul anului, cea mai populară monedă virtuală a reușit să recupereze considerabil din pierderile de anul trecut
Bitcoin a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, moneda virtuală profitând, ca și alte active considerate riscante, de îmbunătățirea perspectivelor economice și de atenuarea temerilor legate de reglementarea sectorului.

Cea mai populară criptomonedă din lume a ajuns la 24.895 de dolari, cel mai ridicat nivel din august anul trecut.

De la începutul anului curent, bitcoin s-a apreciat cu aproape 50%, după ce a scăzut cu 64,2% în 2022, afectat de prăbușirea platformei de schimb FTX, de vânzările masive de active în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor.

CAC 40 de la Paris și FTSE 100 de la Londra au înregistrat joi maxime record, în condițiile în care statisticile economice recente au sporit speranțele că economia mondială ar putea avea o aterizare mai ușoară decât se anticipa în urmă cu câteva luni, chiar dacă este posibil ca ratele dobânzilor să rămână ridicate o perioadă mai lungă de timp. 

"Bitcoin a depășit 24.000 de dolari pentru prima dată în ultimele două săptămâni, după un salt de peste 8 procente în ultimele 24 de ore. Activul scăzuse sub 21.600 în ultimele zile, pe fondul anxietății crescânde legate de reglementarea criptomonedelor și de viitoarele măsuri ale Fed pentru a domoli inflația, dar aceste îngrijorări par să se estompeze rapid", au explicat experții platformei de investiții Q9 Capital.

Craig Erlam, analist senior la Oanda, a declarat că există în mod clar sentimentul că răul cel mai rău a trecut pentru industria criptoacțiunilor, deși există încă "o oarecare neliniște" în legătură cu măsurile de înăsprire a reglementărilor.

"Următorul mare test este în jurul valorii de 24.500 - 25.500 de dolari, depășirea acestui prag având darul de a-i convinge pe sceptici că soarele încă mai răsare și pe această stradă", a adăugat el.

Citește și Bitcoin se inflamează și trece pragul de 20.000 de dolari

"Un mix de informații, inclusiv încetinirea inflației în SUA, a înveselit piețele", notează Simon Peters, analist la eToro, care subliniază că, în ultimele sesiuni, "revenirea activelor cripto a fost mult mai energică decât cea a altor clase de active". Pentru Charlie Morris, analist la ByteTree, bitcoin tinde să crească atunci când dolarul scade, ceea ce se întâmplă de câteva luni. "În anii trecuți, o scădere a dolarului însemna o creștere a bitcoin. Corelația este acum mai puțin puternică, dar există", spune el....

Citește și Țara europeană unde lalelele și bitcoinul formează ... perechea perfectă

Filozoful Nassim Nicholas Taleb - care a dezvoltat teoria "lebedei negre", conform căreia un eveniment imprevizibil are consecințe uriase - a comparat bitcoin cu "Tulipmania" din Olanda. Dragostea olandezilor pentru lalele a dus la prima prăbușire a pieței bursiere în secolul al XVII-lea, când speculațiile privind valoarea bulbilor antrenat o creștere vertiginoasă a prețurilor, urmată de o scădere la fel de spectaculoasă, dar foarte dureroasă pentru mulți. 

La apogeul bulei financiare, prețul unui singur bulb era de peste 100 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui olandez la acea vreme. Când s-a spart însă, în 1637, multe bănci au dat faliment și foarte mulți oameni i-au pierdut economiile. .

Danielle Koning, în vârstă de 37 de ani, cultivator de flori și proprietar de fermă, salută combinația dintre lalele și bitcoin, în ciuda istoriei lor tumultoase. "Credem că, prin acest mod de a ne încălzi sera, dar și de a câștiga bitcoin, avem o situație în care toți avem de câștigat", a declarat ea pentru AFP. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...

China, UE / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a României
Grup de oameni sar fericiti / Foto: Freepik

România are, de duminică seara, un nou milionar în euro

Un român norocos s-a trezit milionar, de duminică seara.

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Bani / FOTO: Freepik
Donald Trump
Foto: Freepik.com
Exploatare uraniferă / FOTO: Wikipedia

Aceasta este cea mai puternică rocă din lume

Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....


pixel