Bitcoin, la maximul ultimelor șase luni
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De la începutul anului, cea mai populară monedă virtuală a reușit să recupereze considerabil din pierderile de anul trecut
De la începutul anului, cea mai populară monedă virtuală a reușit să recupereze considerabil din pierderile de anul trecut
Bitcoin a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, moneda virtuală profitând, ca și alte active considerate riscante, de îmbunătățirea perspectivelor economice și de atenuarea temerilor legate de reglementarea sectorului.

Cea mai populară criptomonedă din lume a ajuns la 24.895 de dolari, cel mai ridicat nivel din august anul trecut.

De la începutul anului curent, bitcoin s-a apreciat cu aproape 50%, după ce a scăzut cu 64,2% în 2022, afectat de prăbușirea platformei de schimb FTX, de vânzările masive de active în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor.

CAC 40 de la Paris și FTSE 100 de la Londra au înregistrat joi maxime record, în condițiile în care statisticile economice recente au sporit speranțele că economia mondială ar putea avea o aterizare mai ușoară decât se anticipa în urmă cu câteva luni, chiar dacă este posibil ca ratele dobânzilor să rămână ridicate o perioadă mai lungă de timp. 

"Bitcoin a depășit 24.000 de dolari pentru prima dată în ultimele două săptămâni, după un salt de peste 8 procente în ultimele 24 de ore. Activul scăzuse sub 21.600 în ultimele zile, pe fondul anxietății crescânde legate de reglementarea criptomonedelor și de viitoarele măsuri ale Fed pentru a domoli inflația, dar aceste îngrijorări par să se estompeze rapid", au explicat experții platformei de investiții Q9 Capital.

Craig Erlam, analist senior la Oanda, a declarat că există în mod clar sentimentul că răul cel mai rău a trecut pentru industria criptoacțiunilor, deși există încă "o oarecare neliniște" în legătură cu măsurile de înăsprire a reglementărilor.

"Următorul mare test este în jurul valorii de 24.500 - 25.500 de dolari, depășirea acestui prag având darul de a-i convinge pe sceptici că soarele încă mai răsare și pe această stradă", a adăugat el.

Citește și Bitcoin se inflamează și trece pragul de 20.000 de dolari

"Un mix de informații, inclusiv încetinirea inflației în SUA, a înveselit piețele", notează Simon Peters, analist la eToro, care subliniază că, în ultimele sesiuni, "revenirea activelor cripto a fost mult mai energică decât cea a altor clase de active". Pentru Charlie Morris, analist la ByteTree, bitcoin tinde să crească atunci când dolarul scade, ceea ce se întâmplă de câteva luni. "În anii trecuți, o scădere a dolarului însemna o creștere a bitcoin. Corelația este acum mai puțin puternică, dar există", spune el....

Citește și Țara europeană unde lalelele și bitcoinul formează ... perechea perfectă

Filozoful Nassim Nicholas Taleb - care a dezvoltat teoria "lebedei negre", conform căreia un eveniment imprevizibil are consecințe uriase - a comparat bitcoin cu "Tulipmania" din Olanda. Dragostea olandezilor pentru lalele a dus la prima prăbușire a pieței bursiere în secolul al XVII-lea, când speculațiile privind valoarea bulbilor antrenat o creștere vertiginoasă a prețurilor, urmată de o scădere la fel de spectaculoasă, dar foarte dureroasă pentru mulți. 

La apogeul bulei financiare, prețul unui singur bulb era de peste 100 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui olandez la acea vreme. Când s-a spart însă, în 1637, multe bănci au dat faliment și foarte mulți oameni i-au pierdut economiile. .

Danielle Koning, în vârstă de 37 de ani, cultivator de flori și proprietar de fermă, salută combinația dintre lalele și bitcoin, în ciuda istoriei lor tumultoase. "Credem că, prin acest mod de a ne încălzi sera, dar și de a câștiga bitcoin, avem o situație în care toți avem de câștigat", a declarat ea pentru AFP. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel