Bitcoin s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cutremur pe piaţa criptomonedelor. 

Celsius Network va întrerupe retragerile şi transferurile între conturi din cauza „condiţiilor extreme de pe piaţă”, a anunţat luni compania, în cel mai recent semn de presiune în industria crypto, informează Ziarul Financiar.

Bitcoin a extins scăderile anterioare după anunţul Celsius, scăzând cu peste 6% până la 24.888 dolari, un minim al ultimelor 18 luni. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 8%, la 1.303 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2021.

„Luăm această măsură necesară... pentru a stabiliza lichidităţile şi operaţiunile în timp ce luăm măsuri pentru a păstra şi proteja activele”, a anunțat compania într-o postare pe blog.

„În plus, clienţii vor continua să acumuleze recompense în timpul pauzei, în conformitate cu angajamentul nostru faţă de clienţii noştri”, se arată în anunț.

Celsius Network, care a obţinut o finanţare de 750 de milioane de dolari la sfârşitul anului trecut, este un jucător important în domeniul împrumuturilor crypto. Acesta oferă produse purtătoare de dobândă clienţilor care îşi depun criptomonedele la companie şi împrumută criptomonede pentru a obţine un randament.

La data de 17 mai, compania a procesat împrumuturi în valoare de 8,2 miliarde de dolari şi avea active de 11,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului său web. În luna august a anului trecut, aceasta a declarat că avea active de peste 20 de miliarde de dolari. În timp ce împrumuturile crypto au devenit o afacere din ce în ce mai mare, sectorul a intrat sub control de reglementare, în special în SUA.

Pieţele crypto au fost sub presiune în ultimele luni, scăzând alături de alte aşa-numite active de risc, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut în întreaga lume, transmite Mediafax.

De asemenea, scăderile de preţ au fost cauzate şi au contribuit la prăbuşirea unor proiecte crypto. Cea mai notabilă a fost căderea stablecoin-ului TerraUSD, care luna trecută a rupt legătura cu dolarul şi şi-a prăbuşit valoarea, zguduind industria crypto.

 

Citeşte şi: Escrocheriile cu criptomonede au explodat în Statele Unite

 

Peste 46.000 de persoane au anunțat că au pierdut în total peste 1 miliard de dolari în criptomonede de la începutul anului 2021, potrivit unui raport al Comisiei Federale pentru Comerț (FTC). 

Atât în SUA, cât și în Europa, interesul retailerilor pentru criptomonede este în creștere. Potrivit unor estimări recente ale Rezervei Federale (Fed) și ale Băncii Centrale Europene (BCE), 10% dintre europeni și 12% dintre americani dețin criptomonede.

La fel ca în cazul oricărui activ (financiar sau de altă natură), deținătorii de criptomonede pot cădea victime ale escrocheriilor. Cel mai recent raport al Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) arată o creștere bruscă a escrocheriilor legate de criptomonede începând cu 2021 în SUA. Peste 46.000 de persoane au raportat că au pierdut mai mult de 1 miliard de dolari în criptomonede de la începutul anului 2021.

Este o cifră relativă

Suma ar putea fi mult mai mare. "Întrucât marea majoritate a fraudelor nu sunt raportate, aceste cifre reflectă doar o mică parte din pierderile publice", se arată în raport. Mai exact, 680 de milioane de dolari au fost furate în 2021, iar numai în primul trimestru din 2022, suma este de 329 de milioane de dolari (un total de 1,009 miliarde de dolari din ianuarie 2021). Acestea sunt sume record, în timp ce în anii precedenți s-au furat 130 de milioane de dolari (2020), față de 33 de milioane de dolari (2019) și 12 milioane de dolari (2018).

Pentru a plăti escrocii, bitcoin este utilizat pe scară largă (70%), urmat de stablecoin tether (10%) și ether (9%), se arată în raport. În special persoanele în vârstă de 30 de ani (35%) sunt cele mai afectate de aceste înșelăciuni, în comparație cu 12% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani. În medie, persoanele fizice au pierdut aproximativ 2.600 de dolari.

"Criptomoneda are mai multe caracteristici care sunt atractive pentru escroci, ceea ce poate ajuta la explicarea motivului pentru care pierderile raportate în 2021 au fost de aproape șaizeci de ori mai mari decât în 2018. Nu există o bancă sau o autoritate centralizată care să raporteze tranzacțiile suspecte și să încerce să oprească frauda înainte ca aceasta să aibă loc. Transferurile de criptomonede nu pot fi anulate - odată ce banii au dispărut, este imposibil să îi mai recuperați. Iar cei mai mulți oameni încă nu știu cum funcționează criptomonedele", se arată în raport.

Escrocherii prin intermediul rețelelor sociale

Rețelele sociale reprezintă locul ideal pentru săvârșirea acestor escrocherii. Autorii raportului au stabilit și un clasament, unde Instagram este lider, cu 32%, urmat de Facebook (26%), WhatsApp (9%) și Telegram (7%). Cele mai frecvente înșelătorii au legătură cu afacerile imobiliare, ce reprezintă 575 de milioane de dolari furați de la începutul anului 2021. Mai exact, escrocii își fac victimele să creadă că pot obține "profituri uriașe" prin investiții.

"Persoanele fizice spun că site-urile și aplicațiile de investiții le permit să urmărească creșterea criptomonedelor lor, dar totul este fals. Unele persoane pretind că au făcut o mică retragere "de probă", suficient pentru a se convinge că pot investi în siguranță. Atunci când încearcă cu adevărat să încaseze banii, li se cere să trimită mai multe criptomonede pentru a plăti comisioane (false) și nu-și primesc banii înapoi."

Alte înșelăciuni au loc și pe site-urile de întâlniri (185 de milioane de dolari), unde, odată ce intră în contact cu victima lor, escrocii îi oferă acesteia sfaturi pentru a face investiții. "Persoanele care acceptă oferta lor spun că au primit de fapt un tutorial despre cum să trimită criptomonede unui escroc", explică raportul. Doar că atunci este o pierdere: oamenii ar pierde în medie 10.000 de dolari cu astfel de escrocherii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel