Bitcoin se inflamează și trece pragul de 20.000 de dolari
Autor: Simona Haiduc | 16 ian 2023, 23:16
Analiștii ezită să vorbească despre o revenire în forță și de durată
Analiștii ezită să vorbească despre o revenire în forță și de durată
Cu toate acestea, dimensiunea pieței rămâne la o treime din vârful atins în noiembrie 2021.

Prețul bitcoin crește de mai multe sesiuni, reaprinzând astfel flacăra unei piețe a criptomonedelor care a rămas înțepenită de la prăbușirea platformei FTX, deși unii observatori îndeamnă la prudență. Trecând din nou de pragul de 20.000 de dolari, la 20.845 de dolari, luni dimineață, bitcoin a câștigat 5,2% față de vineri seară și a revenit la nivelul din noiembrie, înainte de dezastrul FTX.

Între timp, piața criptomonedelor a depășit din nou pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coingecko, care urmărește prețurile a peste 12.000 de criptomonede. Bitcoin nu este singura piață care începe în forță în 2023: piețele bursiere revin și ele la niveluri de acum mai bine de un an, adică înainte ca anul 2022 să intre pe terenul plin de capcane generat de invazia rusă în Ucraina. Unii indici, precum FTSE 100 din Marea Britanie, se apropie chiar de maximele lor istorice.

"Un mix de informații, inclusiv încetinirea inflației în SUA, a înveselit piețele", notează Simon Peters, analist la eToro, care subliniază că, în ultimele sesiuni, "revenirea activelor cripto a fost mult mai energică decât cea a altor clase de active". Pentru Charlie Morris, analist la ByteTree, bitcoin tinde să crească atunci când dolarul scade, ceea ce se întâmplă de câteva luni. "În anii trecuți, o scădere a dolarului însemna o creștere a bitcoin. Corelația este acum mai puțin puternică, dar există", spune el.

Bitcoin beneficiază, prin urmare, de o scădere a inflației în SUA, ceea ce îi determină pe investitori să parieze pe o încetinire a înăspririi ratelor de către Rezerva Federală a SUA (Fed), ceea ce, la rândul său, face ca dolarul să fie mai puțin atractiv.

"În mod ironic, bitcoin pare să fi trecut de la a fi un activ antiinflaționist la opusul său", a declarat Jim Reid, analist la Deutsche Bank. Unii entuziaști ai bitcoin cred că, deoarece bitcoin a avut o emisiune limitată încă de la înființare, spre deosebire de monedele emise de băncile centrale, poate fi văzut ca o modalitate de protecție împotriva inflației.

În pofida recentei reveniri a prețurilor, dimensiunea pieței rămâne o treime din ceea ce a fost la vârful său din noiembrie 2021, iar platformele de schimb, site-urile de vânzare și cumpărare aflate în centrul industriei, rămân într-o poziție dificilă. Fostul șef al FTX, Sam Bankman-Fried, care a fost acuzat de fraudă și de alte infracțiuni în SUA, l-a acuzat săptămâna trecută pe rivalul său, Changpeng Zhao, directorul executiv al Binance, că a orchestrat "o campanie de relații publice extrem de eficientă pe parcursul mai multor luni" cu scopul de a destabiliza FTX.

Alte platforme de schimb importante au anunțat reduceri drastice ale forței de muncă, cum ar fi Crypto.com, care a anunțat vineri o reducere cu "20%" a numărului de angajați, în urma unui anunț similar făcut de Coinbase, care a renunțat la 950 de angajați.

Citește și Băncile, avertizate cu privire la riscurile legate de criptomonede

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe