Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a atins un maxim istoric de 109.071 dolari luni, când Trump a fost învestit ca al 47-lea președinte al SUA, dar a început să scadă ulterior. Marți, la ora 12:01 (ora României), se tranzacționa la 102.546,13 dolari, marcând totuși o creștere de 9,5% de la începutul lunii.
Criptomoneda lansată în numele lui Trump, debutată vineri seara, era cotată marți la 37,98 dolari, conform CoinMarketCap, după ce a pierdut aproape jumătate din valoarea sa maximă, de aproximativ 75 de dolari, atinsă luni. La momentul lansării, moneda era evaluată la aproximativ 6,50 dolari.
Discursul inaugural al lui Trump și ordinile executive semnate luni au abordat subiecte precum tarife comerciale, imigrație, dereglementarea energetică și chiar amânarea interdicției pentru aplicația TikTok. Totuși, criptomonedele nu au fost menționate.
„Piața activelor digitale este dezamăgită de absența unei mențiuni despre criptomonede în discursul inaugural sau în ordinele executive din prima zi,” a declarat Geoffrey Kendrick, șef global de cercetare în active digitale la Standard Chartered.
„Presupun că bitcoin va continua să scadă dacă nu apar știri din partea lui Trump legate de activele digitale. Este inevitabilă o coborâre sub pragul de 100.000 de dolari,” a adăugat acesta.
Investitorii în criptomonede aveau așteptări ridicate că președintele pro-cripto va iniția schimbări majore în politicile SUA legate de această clasă de active. Entuziasmul a contribuit la creșterea bitcoin peste 100.000 de dolari în decembrie anul trecut.
„Pe termen scurt, există șanse ca acest eveniment să devină unul de tip ‘sell-the-news’,” a spus Matthew Dibb, director de investiții la Astronaut Capital. „Piața avea mari așteptări legate de un posibil rezervă strategică de bitcoin și o relaxare a reglementărilor, dar aceste măsuri vor fi probabil implementate treptat, pe parcursul mai multor luni, nu zile.”
ETF-urile bazate pe criptomonede au înregistrat, de asemenea, scăderi. ETF-ul ChinaAMC Bitcoin a pierdut aproape 6%.
Cu toate acestea, Trump a demarat schimbări de personal considerate promițătoare de industrie. L-a desemnat pe Mark Uyeda, membru republican al SEC, ca președinte interimar al instituției și intenționează să îl numească pe fostul comisar SEC Paul Atkins ca șef permanent.
Atkins este așteptat să pună capăt represiunii asupra criptomonedelor inițiată de administrația Biden, iar Uyeda a criticat SEC pentru lipsa de îndrumare privind înregistrarea companiilor cripto.
Oficialii republicani de top din cadrul SEC ar putea începe să revizuiască politicile privind criptomonedele încă de săptămâna viitoare, potrivit unor surse familiare cu situația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...