Bitcoinul și aurul merg, din nou, ”umăr la umăr”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Aur vs Bitcoin / FOTO: Freepik
Aur vs Bitcoin / FOTO: Freepik
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când aurul și principala monedă digitală au crescut concomitent. 

Atunci, profesorul de economie Mircea Coșea a declarat, în exclusivitate pentru DCBusiness că, ”probabil, există o incertitudine legată de adevăratele valori care au circulat până acum, adică monedele clasice. Sunt chestiuni care țin de o anumită instabilitate economică, politică, războaie. Mai sunt și incertitudinile cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii. Este firesc ca, în astfel de condiții, să se caute o alternativă”, sublinia expertul.

De atunci, lucrurile nu s-au schimbat în mod substanțial. Chiar dacă alegerile americane au trecut oferind surpriza victoriei lui Donald Trump, incertitudinea se menține în privința politicii economice pe care președintele ales le va aplica după ce va reveni la Casa Albă, adică în ianuarie.  

Interesant este că imediat după anuntul rezultatelor alegerilor din SUA, aurul a scăzut. Astfel, că, după ce a pierdut peste 9,2% de la recordul său istoric din 30 octombrie și minimul din 14 noiembrie, de 2541,5 dolari/uncie, metalul galben a înregistrat o revenire puternică săptămâna trecută, atingând, vineri, un vârf de 2718 de dolari/uncie 

De subliniat este că această creștere a prețului aurului a avut loc simultan cu atingerea unor noi recorduri istorice apropiate de 100.000 de dolari pentru Bitcoin, în contextul în care cele două active au afișat anterior o corelație inversă puternică.

Unii consideră acest lucru o oportunitate de a relansa dezbaterea conform căreia Bitcoin ar putea veni ca o completare a aurului sau chiar ar putea să-l înlocuiască, oferind o versiune digitală de activ refugiu. Cu toate acestea, criticii acestei perspective rămân numeroși.

Un sentiment fals

Acesta este și cazul lui George Milling-Stanley, de la State Street Global Advisors, care a creat cel mai vechi ETF pe aur, SPDR Gold Shares (GLD). În opinia lui, creșterea Bitcoinului creează un fals sentiment de siguranță în rândul investitorilor, criptomonedele neoferind stabilitatea aurului.

„Bitcoinul reprezintă, pur și simplu, un joc al randamentului, iar eu cred că oamenii au îmbrățișat acest tip de jocuri ale randamentului”, declara strategul săptămâna trecut, într-o emisiune a postului de televiziiune CNBC.

Milling-Stanley consideră că investitorii care apreciază calitățile de siguranță ale aurului ar trebui să-și reconsidere investițiile în Bitcoin, sugerând că lumea cripto încearcă să-i manipuleze.

Operațiune informatică

„De aceea promotorii Bitcoinului l-au numit minare. Nu există minare. Este pur și simplu o operațiune informatică”, „l-au numit minare pentru că au vrut să semene cu aurul - poate pentru a fura o parte din aura aurului”. Totuși, el recunoaște că este dificil de știut cât de mult poate crește efectiv metalul galben.

„Nu am nicio idee despre ce se va întâmpla în următorii 20 de ani, în afară de faptul că va fi o aventură frumoasă”, a declarat Milling-Stanley, recunoscând totuși că „se așteaptă ca aurul să se descurce bine”.

În final, trebuie remarcat faptul că, deși este adevărat că Bitcoinul și aurul diferă la multe niveluri, guvernele din întreaga lume îi acordă din ce în ce mai mult credit, unele țări integrând BTC chiar în rezervele lor.

Dacă o mare țară dezvoltată va face același lucru, ne putem aștepta ca majoritatea băncilor centrale din lume să urmeze acest exemplu. Și abia atunci, dezbaterea „Bitcoin Vs Aur” își va găsi cu adevărat sensul…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel