BlackRock negociază o alianță cu Intesa în domeniul gestionării de active
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Discuţiile dintre fondul american BlackRock şi Intesa Sanpaolo privind o alianţă în domeniul gestionării de active au încetinit, din cauza incertitudinilor politice, dar tranzacţia încă ar putea avea loc, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acestea susţin că fondul de gestionare de active BlackRock ar putea prelua o participaţie între 5% şi 10%.

În ultimul an BlackRock a negociat cu Intesa achiziţionarea unei participaţii minoritare în subsidiara sa de gestionare a activelor Eurizon, o tranzacţie care i-ar fi permis accesul la reţeaua de distribuţie a băncii italiene. O alianţă cu un lider global în domeniul gestionării de active ar putea deschide calea pentru Intesa să realizeze şi alte acorduri, cu parteneri mai mici sau de aceeaşi mărime.

Discuţiile, care s-au împotmolit de câteva ori, au accelerat în trimestrul doi, culminând cu o întâlnire între cele două părţi în septembrie, susţin sursele. "De atunci, negocierile au încetinit deoarece incertitudinile politice au afectat preţurile acţiunilor băncilor, ceea ce complică situaţia", adaugă sursele.

Acţiunile băncilor italiene au scăzut cu aproximativ 37% din mai, înainte ca detaliile privind politica fiscală a noii Coaliţii din Italia să fie date publicităţii. Marţi, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019 şi a acordat Romei maximum trei săptămâni pentru a prezenta o versiune revizuită.

Băncile italiene şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în timpul crizei datoriilor din zona euro, când investitorii străini nu au mai făcut achiziţii. De asemenea, ele au cumpărat masiv în mai şi iunie, când erau din nou turbulenţe pe pieţe. Analiştii avertizează că aceste achiziţii masive au redus din capital băncilor italiene în acest an şi ele ar putea fi nevoite să ceară ajutor investitorilor.

"Intesa nu este în aceeaşi poziţie de negociere cum era înaintea verii", avertizează sursele. În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate - profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel