BlackRock negociază o alianță cu Intesa în domeniul gestionării de active
Autor: Simona Haiduc | 24 oct 2018, 19:17
Discuţiile dintre fondul american BlackRock şi Intesa Sanpaolo privind o alianţă în domeniul gestionării de active au încetinit, din cauza incertitudinilor politice, dar tranzacţia încă ar putea avea loc, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acestea susţin că fondul de gestionare de active BlackRock ar putea prelua o participaţie între 5% şi 10%.

În ultimul an BlackRock a negociat cu Intesa achiziţionarea unei participaţii minoritare în subsidiara sa de gestionare a activelor Eurizon, o tranzacţie care i-ar fi permis accesul la reţeaua de distribuţie a băncii italiene. O alianţă cu un lider global în domeniul gestionării de active ar putea deschide calea pentru Intesa să realizeze şi alte acorduri, cu parteneri mai mici sau de aceeaşi mărime.

Discuţiile, care s-au împotmolit de câteva ori, au accelerat în trimestrul doi, culminând cu o întâlnire între cele două părţi în septembrie, susţin sursele. "De atunci, negocierile au încetinit deoarece incertitudinile politice au afectat preţurile acţiunilor băncilor, ceea ce complică situaţia", adaugă sursele.

Acţiunile băncilor italiene au scăzut cu aproximativ 37% din mai, înainte ca detaliile privind politica fiscală a noii Coaliţii din Italia să fie date publicităţii. Marţi, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019 şi a acordat Romei maximum trei săptămâni pentru a prezenta o versiune revizuită.

Băncile italiene şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în timpul crizei datoriilor din zona euro, când investitorii străini nu au mai făcut achiziţii. De asemenea, ele au cumpărat masiv în mai şi iunie, când erau din nou turbulenţe pe pieţe. Analiştii avertizează că aceste achiziţii masive au redus din capital băncilor italiene în acest an şi ele ar putea fi nevoite să ceară ajutor investitorilor.

"Intesa nu este în aceeaşi poziţie de negociere cum era înaintea verii", avertizează sursele. În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate - profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe