Blocurile din București, dotate cu panouri fotovoltaice, printr-un nou program de finanțare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că blocurile comuniste ar putea deveni sursă de energie.

Mai precis, oficialul spunea că în urma unei estimări făcute la minister, cel puţin la nivelul Bucureştiului, utilizarea potenţialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată și că s-ar avea în vedere chiar un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru toate blocurile din Capitală dar și cele din țară. 

Ministrul Burduja a precizat pentru DCBusiness că: ”Analiza colegilor mei a ținut cont de 3 factori: numărul de blocuri din București, suprafața medie a acoperișului, suprafața necesară pentru a instala 1 kW.

Astfel, s-a determinat o putere medie instalată per acoperiș și putere totală, suma întregului potențial.

Bineînteles, asa cum am menționat, valorile calculate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Din date ne dăm seama de potențialul solar pe care îl are acoperișul neutilizat al blocurilor. Și nu numai cele din București, ci din toată țara. 

Prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă.

Am făcut referire în special la blocurile comuniste, căci ele reprezinta cea mai mare parte din numărul total de blocuri construite; în plus, aceste acoperișuri nu sunt folosite deloc.

Referitor la programe de finanțare, luăm în calcul un nou program prin care să încurajăm eficiența energetică, să combatem sărăcia energetică și să ne adresăm consumatorilor vulnerabili. Iar prin comunitățile de energie, la care acum începem să lucrăm, putem identifica soluții”, a conchis Sebastian Burduja în răspunsul pentru DCBusiness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel