Bloomberg: Băncile din Europa nu şi-au respectat promisiunea de a promova femei în funcţii de conducere
Autor: Antonia Popescu | 20 sep 2022, 15:33
Bloomberg: Băncile din Europa nu şi-au respectat promisiunea de a promova femei în funcţii de conducere  / Foto: Pexels
Bloomberg: Băncile din Europa nu şi-au respectat promisiunea de a promova femei în funcţii de conducere / Foto: Pexels
Cele mai mari bănci din Europa au rămas în urmă cu respectarea promisiunilor lor de a promova mai multe femei, cel puţin în privinţa posturilor importante de conducere, transmite Bloomberg.

În ultimii doi ani, nici o singură femeie director general nu a fost numită la una din principalele 30 de bănci europene, chiar dacă în acest interval au fost înlocuiţi aproape jumătate dintre directorii generali ai acestora, arată datele consultate de Bloomberg.

Şi studiul publicat marţi de compania de rating DBRS Morningstar arată că diversitatea de gen s-a îmbunătăţit la nivelul Consiliului de Administraţie dar este în urmă în privinţa poziţiilor de conducere executivă.

Germania, cea mai mare economie din Europa, este la coada clasamentului (pe penultimul loc) în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în Consiliile de Administraţie. În 43 de instituţii, femeile deţin 12% din funcţiile de director general, toate fiind numite înainte de 2020.

"Sunt necesare acţiuni pentru a atinge o paritate de gen mai ridicată în privinţa posturilor importante de conducere", se arată în studiu. Acesta susţine că nivelul ridicat de diversitate la locul de muncă îmbunătăţeşte inovarea şi implicarea angajaţilor, "existând dovezi că firmele cu nivel ridicat de diversitatea de gen au rezultate financiare mai bune decât concurenţa".

Printre cele 14 bănci care şi-au schimbat directorul general din 2020 se află nume importante în finanţele globale, cum ar fi Barclays Plc, Credit Suisse AG, HSBC Group, Santander SA şi UBS AG.

Multe dintre cele mai mari bănci din Europa au promis în mod repetat să sporească diversitatea de gen în rândul angajaţilor lor de top, problema devenind o sursă majoră de îngrijorare în rândul acţionarilor şi autorităţilor de reglementare. Confruntate cu oportunitatea de a transforma cuvintele în fapte când apar posturi de conducere vacante, creditorii continuă să aleagă bărbaţi în detrimentul femeilor.

Schimbare la Legea pensiilor. Pensionare la 40 sau 45 de ani pentru unii angajați

Inițiativa legislativă, dacă va fi aprobată și publicată în Monitorul Oficial va aduce o reparație pentru o categorie de angajați care a fost neglijată până acum.

În expunerea de motive se spune că se are în vedere statisticile care relevă faptul că după vârsta de 40 de ani condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor de balet, este deteriorată fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a leziunilor la ligamente şi fracturilor, se consideră că pensionarea dansatorilor şi soliştilor de balet trebuie făcută în aceleaşi condiţii ca şi cele prevăzute pentru balerini şi acrobaţi, în legislaţia actuală.

În acest moment, unele ansambluri angajează „dansatori”, iar în altele sunt încadraţi drept „balerini”. Astfel, pentru persoane care au acelaşi tip de activitate, condiţiile de pensionare sunt diferite, există, aşadar, o mare inechitatea în sistem.

Corpurile de balet din ansamblurile folclorice profesioniste susţin această modificare legislativă şi reclamă o gravă discriminare pentru angajaţii  dansatori şi solişti balet. Trebuie menţionat faptul că performanţele tehnice ale membrilor scad odată ce ei înaintează în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe