Parlamentarii urmează să voteze la sfârșitul lunii mai prelungirea mandatului șefului BNR, relatează publigația americană Bloomberg.
Imediat după Revoluție, Mugur Isărescu a fost numit în funcția de conducere a Băncii Naționale a României, în 1990. El a ocupat această funcție în tot timpul până acum, mai puțin între 1999 și 2000 când a fost premier.
În vârstă de 74 ani, Mugur Isărescu are susținerea celor mai puternice partide din Parlament.
Noul consiliu al BNR va fi votat după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, a declarat pentru Bloomberg o sursă care a preferat să își păstreze anonimatul
Luna aceasta, Isărescu a fost aproape de a-şi confirma candidatura pentru al optulea mandat, deşi a spus că va accepta dacă are sprijinul Parlamentului.
Guvernatorul BNR are o sarcină dificilă, de a ține în frâu inflația României, cea mai ridicată din UE. Mugur Isărescu a cerut Guvernului să țină sub control deficitul bugetar, indicând o reticență pentru o reducere rapidă a dobânzilor.
În 13 mai, BNR a menţinut neaşteptat dobânda la 7%, sfidând aşteptările majorităţii economiştilor care se preconizau o reducere de 25 puncte de bază.
Ca parte a votului Parlamentului privind comitetul care stabileşte dobânzile, viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, va prelua probabil rolul de prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României de la Florin Georgescu, care va rămâne în board, conform surselor. Ionuţ Dumitru, fostul economist şef al Raiffeisen Bank şi fost şef al Consiliului Fiscal, are sprijinul pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, adaugă sursele.
Mandatele unora din actualii membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, cum ar fi Cristian Popa şi Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite, în timp ce consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, susţin sursele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un accident provocat de o...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Donald Trump a semnat legea...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...