BNR. Depozitele populaţiei au crescut până la 527, 3 miliarde de lei
Autor: DCBusiness Team | 25 mai 2023, 12:12
Banca Națională a României
Banca Națională a României
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în aprilie cu 0,5%, la 527,3 miliarde lei, informează BNR.

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în aprilie 2023 cu 0,5% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 527,302 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9,7% (-1,4% în termeni reali), conform datelor publicate joi de Banca Naţională a României.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 67,8% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1,7% faţă de luna martie 2023, până la 357,732 miliarde lei. Comparativ cu luna aprilie 2022, acestea s-au majorat cu 19,3% (7,2% în termeni reali).

Potrivit BNR, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat un avans de 2,3% raportat la luna anterioară, până la aproape 189,87 miliarde lei şi de 20% (7,9% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1% (până la 167,862 miliarde lei) faţă de luna precedentă, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut au înregistrat o creştere de 18,4% (6,4% în termeni reali).

În ceea ce priveşte depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 32,2% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, acestea au scăzut cu 1,8% faţă de luna martie 2023, ajungând până la nivelul de 169,57 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 1,6%, până la 34,358 miliarde). Comparativ cu luna aprilie 2022, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 6,1% (-5,9%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au scăzut cu 1,6% faţă de luna martie 2023, până la 120,452 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 1,3%, până la 24,406 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 5,2% (-4,9%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Şi depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut, cu 2,4%, faţă de luna martie 2023, până la 49,117 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 2,1%, până la 9,952 miliarde euro). Comparativ cu aprilie 2022, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 8,4% (-8,2% în cazul exprimării indicatorului în euro).

 

Citeşte şi: Creditele românilor, vizate de o nouă lege. Băncile vor avea noi obligații

 

Legislația care reglementează contractele de credit a fost recent modificată în favoarea celor care fac împrumuturi la bănci pentru a-și cumpăra o locuință dar nu numai.

Noile modificări sunt menite a-i proteja mai bine pe cei ce au luat deja credite sau au în plan să ia unul, legislația din domeniu a fost modificată, printr-o lege apărută marți, astfel încât, în curând, după ce măsurile vor intra în vigoare, clienții băncilor și instituțiilor financiare nebancare să poată, de pildă, calcula, printr-un simulator online, dobânda anuală efectivă (DAE) a unui credit imobiliar sau să nu poată fi deranjați, pe timpul nopții, în legătură cu creditul contractat nu doar de către recuperatorii de creanțe, așa cum e acum, ci și de bănci sau alte instituții.

Majoritatea schimbărilor apărute prin Legea 134/2023, ce se aplică din 26 mai, vizează OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.

Una dintre modificările care se vor aplica introduce o obligație pentru bănci. Este vorba despre punerea la dispoziția clienților a unei aplicații prin care să-și poată calcula singuri Dobânda Anuală Efectivă (DAE).

O altă modificare stabilește că și comisionul de administrare a contului curent să intre, alături de cel pentru analiza dosarului sau cel unic, în lista celor ce trebuie stabilite în sumă fixă, suma percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit trebuind să fie, în mod obligatoriu, aceeaşi pentru credite acordate în aceeaşi perioadă.

În plus, se reformulează o prevedere din OUG 52/2016. Concret, creditorii nu vor mai avea dreptul, din această săptămână, să refuze încasarea ratelor de credit în moneda creditului. Acum, potrivit textului ordonanței, "creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul".

Astfel, reformularea ține cont de faptul că, printr-o eventuală conversie, moneda creditului se schimbă și automat ea nu mai coincide cu moneda în care s-a acordat inițial creditul.

De asemenea, se schimbă modul de raportare, în cazul creditelor acordate în valută, a cursului de schimb. Concret, se va lua în calcul cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR) și valabil la data încheierii contractului între moneda contractului de credit și moneda națională.

Astfel, se va face referire la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ziua în care se semnează contractul, nu la cel comunicat în acea zi, deoarece acesta se anunță la ora 13:00 și este valabil pentru ziua următoare.

Totodată, se introduce un termen de răspuns la oferta primită de către un consumator. Mai precis, rămâne valabilă regula de acum, potrivit căreia creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului, dar consumatorul va trebui să decidă pentru acceptarea ori respingerea ofertei în cel mult 15 zile de la data primirii acesteia.

Consumatorii vor trebui să primească de la creditor, la cerere, o simulare tipărită pentru fiecare dintre cele trei opțiuni pe care le are la rambursarea anticipată parțială. Potrivit OUG 52/2016, în cazul rambursării anticipate parțiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:

- menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;

- diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;

- diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.

Creditorul are obligația de a informa consumatorul cu privire la acest drept. O copie a simulării furnizate va fi păstrată de creditor, iar altă copie va fi înmânată consumatorului.

În fine, se interzice orice tip de comunicare cu consumatorul în intervalul orar 20:00 - 9:00. Limitarea e acum valabilă doar pentru entităţile “care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe”. Așadar, nici banca și nici alte entități nu vor mai putea deranja împrumutații noaptea pentru a afla diverse informații legate de credit.

Această prevedere, dar și altele cuprinse în Legea 134/2023, nu se referă doar la creditele imobiliare, ci, în general, la contractele de credit pentru consumatori, reglementate prin OUG nr. 50/2010.

Pe de altă parte, notează Avocatnet, creditorii își vor putea retrage oferta, dacă de la momentul oferirii informațiilor ce apar în fișa europeană de informații standardizate, ce este oferită consumatorului în faza precontractuală, și până la semnarea contractului, datele legate de consumator se schimbă (de exemplu, dacă veniturile îi scad sau dacă ia alte credite între timp).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe