BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

În prezentare se menţionează că extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent. 

Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale

"O înțelegere în piață este inevitabilă, așa se stabilește prețul, nu? Se bate palma și se stabilește. Investigația Consiliului Concurenței este absolut normală, este dreptul și datoria lor să facă acest lucru.

Înțeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înțelege să fie dobânzile prea ridicate și aici fac un scurt comentariu, n-au cum sa fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației. Cel care plătește în prezent această ieșire din represiunea financiară în care am intrat de câțiva ani buni, este cel care face economisire, nu debitorul. Am adunat toate datele și le analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale.

Referitor la ROBOR, văd că a ajuns mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul este vedetă, dumneavoastră l-ați făcut vedetă pe acesta la 3 luni, dar el e și la Overnight, la o săptămână și la o lună, deci avem o grămadă de ROBOR, celelalte sunt mult mai scăzute, nici nu vă interesează.

Ce se întâmplă cu acest ROBOR la 3 luni? 1. Este la 3 luni, deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr și la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească, pe unde se va duce BNR cu rata de politică monetară peste 3 luni? Și face o evaluare, în economie se numește speculație, dar nu în sensul negativ de speculant. Speculația și arbitrajul sunt instrumente economice.

Dacă vă uitați la momentul în care am făcut declarația în care am zis că băncile au cam sărit calul, așa se vedea la 3 luni de zile, în august BNR așa vedea, că ne ducem vârtos înainte, greșeau? Au greșit că nu ne-am dus așa vârtos", a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel