Reprezentanții BNS au participat joi, 13 februarie, la o reuniune organizată la solicitarea Comisiei Europene, unde s-au discutat dezechilibrele macroeconomice ale României. La întâlnire au participat și membri ai confederațiilor sindicale și organizațiilor patronale reprezentative.
BNS a prezentat o analiză detaliată privind situația economică a țării, subliniind că România a fost aproape de recesiune în 2024, evitând-o doar prin creșterea consumului privat, susținut de majorările salariale și pensiile finanțate din bugetul public.
Subvențiile din agricultură
Potrivit sindicaliștilor, mecanismele de subvenţii ar trebui regândite din temelii, astfel încât să fie ţintite spre acele activităţi care să dovedească eficienţă economică.
"Ar trebui ca produsele agricole obținute cu ajutorul subvențiilor să intre pe un circuit fiscalizat, iar impactul importurilor de produse agricole din Ucraina trebuie analizat urgent. România nu este doar o zonă de tranzit, ci și o piață de desfacere, ceea ce afectează fermierii locali”, a declarat președintele BNS, Dumitru Costin.
Sindicaliștii propun și investiții în sisteme moderne de irigații, care să reducă dependența agriculturii românești de condițiile meteo. "Dăm miliarde de la buget, dar agricultura continuă să contribuie negativ la PIB. E nevoie de o reformă reală!", a subliniat Costin.
Creștere economică de doar 1% în 2024
România a înregistrat în 2024 o creștere economică de doar 1%, fiind al treilea an consecutiv de încetinire a ritmului de dezvoltare. Analiza BNS arată că industria și construcțiile nu au contribuit deloc la PIB, iar agricultura a avut chiar o influență negativă.
Guvernul estimează o creștere de 2,5% pentru 2025, însă BNS atrage atenția că acest scenariu este optimist, în lipsa unui motor clar de dezvoltare.
"Nu este clar cum se va ajunge la această creștere, în condițiile în care veniturile salariale cresc mai lent, pensiile sunt înghețate, iar măsurile fiscale afectează veniturile nete ale unor categorii de angajați. De asemenea, sectoare cheie precum construcțiile, industria alimentară, agricultura și IT-ul trebuie să facă față eliminării facilităților fiscale”, se arată în comunicatul BNS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Într-un amplu interviu acordat...
Omul de afaceri Kirill Dmitriev face parte din echipa...
O selecție a celor mai semnificative informații pentru...
Notariatele din România vor fi obligate să intre în era...
Rolls-Royce a intrat în era vehiculelor electrice de lux...
O aeronava Wizz Air care opera zborul W9 5400 Brașov –...
Bursa de Valori București...
Grupul celor Șapte (G7) ia în...
Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Cifrele care arată situația...
Oficiali de rang înalt din SUA...
Valdis Dombrovskis, comisarul...
Cablurile submarine constituie...
În timp ce la Ryad, delegațiile...
Zăcămintele de metale rare din...
SUA cer Europei să își finanțeze propria apărare. Va...
Muzinich & Co,...
Mai multe bănci internaționale și-au revizuit estimările...
Agenția Națională de...
Decizia privind producţia, în incertitudine.
Cele cinci știri recomandate în această dimineață.
Guvernatorul Băncii Naționale a...
Industria de apărare din...
Bursa de Valori București a...