Bogați și săraci. Mircea Coșea arată trei fenomene care accentuează inechitățile din UE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. Mircea Coșea
Prof. Mircea Coșea
Două treimi din cele mai bogate țări ale lumii se află în Europa, conform unui studiu realizat anul trecut de Legatum Prosperity Index. În ciuda acestor date, inechitățile sunt în creștere pe continent. 

Țările din vest și din nord sunt cele mai prospere iar cele din sudul, centrul și estul Europei se confruntă încă cu probleme serioase, chiar dacă există rezultate considerabile pe alocuri. Această discrepanță dintre bogații și săracii Europei este accentuată de incertitudinile comerciale și politice la nivel global, afirma miercuri profesorul de economie Mircea Coșea, într-o intervenție la Antena3.

”Sunt trei elemente importante care gravitează în jurul acestei idei. Prima este decalajul tehnologic în care se află Europa față de Asia-Pacific și de China. Lumea este înspăimântată de faptul că dependența aceasta de tehnologia chineză reduce numărul de locuri de muncă în Europa. Europa este încă în urmă din punct de vedere al cercetării științifice și al aducerii pe teritoriul Europei a acestor tehnologii moderne. Este o frică, în principal, față de pierderea avantajului tehnologic care va duce, până la urmă, la pierderi importante de locuri de muncă și la pierderea supremației unor ramuri clasice de progres al Europei față de alte țări, în principal, producția de automobile”, susține Mircea Coșea.

Deși este un concurent sever pentru companiile europene, China nu este singurul impediment în dezvoltarea bunăstării cetățenilor acestor țări. Pauperitatea ar putea fi accentuată și de anumite aspecte de natură politică, în primul rând pentru că țările europene pierd teren și față de SUA.

”A doua problemă care preocupă Europa este dependentă de SUA. Acestea au o lege specială care a atras investitori străini foarte importanți, chiar din Europa, deci decalajul față de americani se dezvoltă iar alegerea domnului Trump sperie și mai mult Europa. Deci este o teamă care ține de perspectiva Europei și de faptul că actuala conducere a Europei nu are niște măsuri foarte coerente, pe înțelesul oamenilor, în legătură cu ce vrea să facă în viitor.

Încă un lucru care ridică probleme în Europa este migrația. Europenii sunt speriați din ce în ce mai mult de faptul că locurile lor de muncă vor fi ocupate de cei care vin din exterior pentru că în Europa occidentală problema migrației este diferită de cea din România. Acolo, migrația completează anumite sfere de activitate în care nu se lucra înainte cu occidentali, acum occidentalii vor să lucreze în aceste domenii, servicii și așa mai departe”, a mai spus profesorul de economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...


pixel