Țările din vest și din nord sunt cele mai prospere iar cele din sudul, centrul și estul Europei se confruntă încă cu probleme serioase, chiar dacă există rezultate considerabile pe alocuri. Această discrepanță dintre bogații și săracii Europei este accentuată de incertitudinile comerciale și politice la nivel global, afirma miercuri profesorul de economie Mircea Coșea, într-o intervenție la Antena3.
”Sunt trei elemente importante care gravitează în jurul acestei idei. Prima este decalajul tehnologic în care se află Europa față de Asia-Pacific și de China. Lumea este înspăimântată de faptul că dependența aceasta de tehnologia chineză reduce numărul de locuri de muncă în Europa. Europa este încă în urmă din punct de vedere al cercetării științifice și al aducerii pe teritoriul Europei a acestor tehnologii moderne. Este o frică, în principal, față de pierderea avantajului tehnologic care va duce, până la urmă, la pierderi importante de locuri de muncă și la pierderea supremației unor ramuri clasice de progres al Europei față de alte țări, în principal, producția de automobile”, susține Mircea Coșea.
Deși este un concurent sever pentru companiile europene, China nu este singurul impediment în dezvoltarea bunăstării cetățenilor acestor țări. Pauperitatea ar putea fi accentuată și de anumite aspecte de natură politică, în primul rând pentru că țările europene pierd teren și față de SUA.
”A doua problemă care preocupă Europa este dependentă de SUA. Acestea au o lege specială care a atras investitori străini foarte importanți, chiar din Europa, deci decalajul față de americani se dezvoltă iar alegerea domnului Trump sperie și mai mult Europa. Deci este o teamă care ține de perspectiva Europei și de faptul că actuala conducere a Europei nu are niște măsuri foarte coerente, pe înțelesul oamenilor, în legătură cu ce vrea să facă în viitor.
Încă un lucru care ridică probleme în Europa este migrația. Europenii sunt speriați din ce în ce mai mult de faptul că locurile lor de muncă vor fi ocupate de cei care vin din exterior pentru că în Europa occidentală problema migrației este diferită de cea din România. Acolo, migrația completează anumite sfere de activitate în care nu se lucra înainte cu occidentali, acum occidentalii vor să lucreze în aceste domenii, servicii și așa mai departe”, a mai spus profesorul de economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...