Bogdan Chirieac în dialog cu Daniel Zamfir: Știm cum e cu evaziunea de produse petroliere, acolo unde e ”dodoloață”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chirieac și Daniel Zamfir
Bogdan Chirieac și Daniel Zamfir
EXCLUSIV
Daniel Zamfir, senator social - democrat și președinte al Comisiei Economice din Senatul României, invitatul analistului politic Bogdan Chirieac la interviurile DC News a discutat despre modul de implementare a digitizării ANAF și nu numai.

Problemele actuale ale ANAF-ului

Discuțiile despre reformele fiscale și digitalizarea ANAF au fost dominate de tensiuni și nemulțumiri în cadrul unei dezbateri recente între analistul Bogdan Chirieac și senatorul Daniel Zamfir. 

Bogdan Chirieac a criticat „creșterea aberantă a taxelor și impozitelor” și a adus în atenție o situație specifică: „Dacă, de exemplu, greșesc și plătesc mai mult decât trebuie, ANAF-ul mă amendează pe cifra de afaceri, chiar dacă greșeala a fost doar o eroare contabilă.”

Senatorul Daniel Zamfir a răspuns, susținând necesitatea digitalizării, dar subliniind că aceasta trebuie să fie implementată corect. „Da, plecând de la un principiu, domnule, trebuie să digitalizăm mecanismul ăsta de plată cu e-factura și e-transport. Eu cred că da. Cum o facem? Asta deja ține de implementare, pe care, în mod obligatoriu, ANAF-ul trebuie să o facă după ce discută...cu toată lumea, ca să existe un mecanism de implementare.”

Problemele de comunicare și transparență

Bogdan Chirieac a continuat critica asupra modului în care guvernele au tratat mediul de afaceri. „Nu ați reușit să tratați investitorii cu decență și deferență. Sunt pentru autoritățile statului niște infractori care încă n-au fost prinși.” La acest comentariu, Zamfir a răspuns că: „Nu-s de acord cu chestiunea asta. Faptul că la implementare ANAF-ul nu comunică suficient... nu stabilește de comun acord, pentru că... există evaziune în România, undeva la 8% din PIB.”

Deși ambii au recunoscut problema evaziunii fiscale, analistul a subliniat că nu toate firmele care greșesc sunt implicate în evaziune. „Evaziunea o fac cei care nu dau factură deloc, cei care au și facturi false... Da, știm cum e cu evaziunea de produse petroliere, acolo unde e ”dodoloț”, țigări, cafea, alcool, legume, fructe din import, flori ș.a.m.d. Deci sunt câteva domenii care sunt în zona asta bine așezate, am putea spune”, a comentat Bogdan Chirieac iar senatorul a admis și el acest aspect, adăugând că: „Durerea unui investitor corect, care plătește și care se simte agresat... Pe de altă parte, mecanismul ăsta de digitalizare al ANAF-ului se face peste tot în Europa.”

Nemulțumirile legate de ANAF și Ministerul de Finanțe

În continuare, discuția s-a concentrat pe problemele legate de modul în care ANAF și Ministerul de Finanțe gestionează implementarea măsurilor fiscale. Zamfir a exprimat frustrările pe care le are în legătură cu lipsa de transparență și comunicare din partea Ministerului de Finanțe: „... pe mine cel mai mult m-a supărat... faptul că [Marcel Boloș] preia niște lucruri, vine cu ele fără să discute public.”

Chirieac la rândul său a subliniat că măsurile fiscale sunt adesea luate fără consultare prealabilă, ceea ce afectează încrederea mediului de afaceri. „Te-ai trezit cu ordonanța direct adoptată, ba cu cash-ul, ba cu CNP-ul fiscal... lucrurile astea făcute așa, pe picior, fără să se discute trebuie respinse din capul locului.”

Discuția a evidențiat tensiunile persistente dintre autorități și mediul de afaceri în contextul reformelor fiscale și al digitalizării ANAF. Deși digitalizarea este văzută ca o necesitate, modul de implementare și lipsa de comunicare și consultare prealabilă rămân probleme majore care trebuie abordate pentru a asigura un climat fiscal stabil și echitabil. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor reuși să îmbunătățească acest dialog și să răspundă preocupărilor mediului de afaceri.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel