Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării: Noi investiții pentru evitarea cozilor la școli în 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bogdan Ivan
Bogdan Ivan
EXCLUSIV
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a dat câteva detalii importante despre noile proiecte prin intermediul cărora, chiar din acest an, sunt propuse schimbări majore în materie de digitalizare în domeniul educației.

În cadrul conferinței ”Învățământul superior din România, pe harta mondială a educației” desfășurată marți la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, de către DC Media Group. ministrul a abordat două teme centrale în acest context.

Primul punct constă în eliminarea timpului de așteptare pentru înscrierea în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ: ”Impactul noilor tehnologii, paradigma administrativă, cea în care ne blocam, de la gradinițe, la evaluarea națională și la nivel universitar. Am avut discuții cu doamna Ligia Deca în privința asigurării unor resurse pentru procesarea automată a acestor date. Am pregatit 21 de milioane de euro pentru a evita cozile la școli în 2024. Cei din Ministerul Educației, așteptă să aplice. În al doilea rând, este vorba despre o componentă pe latura de cercetare si inovare. Avem 435 de institute de cercetare și dezvoltare, dar avem și companiile private, peste 600 în acest doemniu. În ultimii 5 ani, exporturile din ITși cercetare au crescut de 2,5 ori și au atins 6,6 miliarde euro. Peste 200 mii de specialisti în IT&C, ceea ce ne pozitioneaza pe locul 6 mondial. Aceste cifre reprezinta un potențial pe care nu îl exploatăm așa cum ar trebui.

Ulterior, ministrul a punctat câteva realizări recente din domeniul cercetării care așteaptă de vreme îndelungată o actualizare, esențiale în ceea ce privește dezvoltarea societății pe toate palierele.

”Am reușit două lucruri importante, în colaborare cu consiliul rectorilor și alți actori din acest domeniu, am actualizat statutul cercetătorului cu statutul din Carta Europeană, am actualizat și obligațiile cercetătorilor din România. Am deschis 14 linii de finanțare în cercetare, ceea ce înseamnă 1,1 miliarde investiți în aceste domenii. Tocmai pentru a crea un context pentru tinerii din România și a crea un impact direct pt piață. Paradigma cea mai importantă este că am luat parteneri privați. Dacă ne uităm în alte țări, avem acest triunghi, statul, universitățile și companiile private. Din acest punct de vedere, vreau să subliniez reușitele României. Chiar ieri la Universitatea Babeș-Bolyai am inaugurat cel mai nou centru de cercetare în biologie care are capabilități de imagistică medicală avansată iar la finalul acestei săptămâni vom avea lansarea centrului de cercetare a inteligenței artificiale, care va fi unul dintre cele mai moderne din Europa.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel