Boloș: Cheltuielile cu apărarea naţională, cel mai mare impact asupra deficitului bugetar
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook MFP
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook MFP
Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, menţionând că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăşi 2,5% din PIB.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat miercuri că cheltuielile cu apărarea națională au avut cel mai mare impact asupra deficitului bugetar la sfârșitul lunii februarie. În cadrul unei conferințe organizate de Banca Națională a României și Patronatul Proiectanților în Construcții, Boloș a subliniat că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăși 2,5% din PIB.

Potrivit declarațiilor ministrului, contractele cu termene scadente în lunile ianuarie și februarie au generat aceste cheltuieli, în special în ceea ce privește investițiile în echipamente militare. Cu toate că Boloș nu a oferit detalii specifice privind achizițiile, a subliniat că acestea au fost esențiale pentru consolidarea capacității de apărare națională.

În legătură cu performanța bugetară din primele luni ale acestui an, ministrul a menționat că lunile ianuarie, februarie și martie nu sunt perioade caracterizate de colectarea semnificativă a impozitelor și taxelor. Cu toate acestea, Boloș a evidențiat realizarea unui avans semnificativ, afirmând că sumele așteptate de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru acest trimestru au fost îndeplinite.

Citește și: Datoria publică a explodat! Adrian Negrescu: ”Statul român este cu spatele la zid”

Cu privire la întrebarea dacă ținta de deficit bugetar este în pericol, ministrul a precizat că va fi necesar să se aștepte traiectoria de deficit comunicată de Comisia Europeană în iulie. Cu toate acestea, a subliniat că planul de venituri a fost realizat până în prezent, iar deficitul la finalul lunii martie se situează în jurul valorii de 2,5% din PIB.

Datele recent publicate de Ministerul Finanțelor indică un deficit bugetar de 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale anului curent, reprezentând 1,67% din PIB. Aceasta înseamnă o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, deficitul bugetar în februarie a crescut de aproape trei ori în comparație cu luna ianuarie.

În lumina acestor evoluții, gestionarea cheltuielilor și menținerea sub control a deficitului bugetar rămân priorități esențiale pentru guvern, iar detaliile privind strategiile viitoare vor fi clarificate în timpul negocierilor cu Comisia Europeană în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel