Reuniţi la apelul grupului Border Communities against Brexit (Comunităţi frontaliere împotriva Brexit-ului), manifestanţii, printre care fostul lider al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein, Gerry Adams, şi actuala preşedintă, Mary Lou McDonald, s-au adunat pe un pod deasupra unei autostrăzi care face legătura între Dublin şi Belfast.
Unii au purtat pancarte galbene pe care se putea citi "Fără frontiere, fără bariere. Respectaţi votul Remain" (în favoarea rămânerii în UE), în timp ce alţii îmbrăcaţi în uniforme de vameşi controlau maşinile în apropierea unui fals post vamal.
"Drumul meu, care în prezent îmi ia o oră, va implica trei controale de frontieră în fiecare sens, şase treceri zilnice a frontierei. Nici nu-mi pot imagina ce va însemna ca pierdere de timp", a declarat pentru AFP Patricia McGenity, o cercetătoare locuind în apropierea frontierei.
Citește și:
Brexit. Sinuciderea britanicilor, subiectul sumitului european din 10 aprilie
Acordul de retragere din Uniunea Europeană, încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, prevede un mecanism numit "plasa de siguranţă" (backstop) menit să evite revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande cu scopul de a apăra acordul de pace din 1998 care a pus capăt perioadei "Tulburărilor", violenţele dintre catolicii naţionalişti şi protestanţii unionişti soldate cu peste 3.500 de morţi în 30 de ani.
Prin clauza de ''backstop'', Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord.
Acest acord a fost însă respins de trei ori de deputaţii britanici. Micul partid unionist nord-irlandez DUP, care îi asigură Partidului Conservator al premierului Theresa May majoritatea în parlament, este un adversar înverşunat al acestuia, refuzând ca provincia să fie tratată diferit de restul Regatului Unit.
A treia respingere a acordului de retragere, vineri, a stârnit teama că ieşirea fără acord din UE se va traduce prin reintroducerea controalelor vamale.
Spre deosebire de DUP care a militat pentru Brexit, populaţia nord-irlandeză a votat 56% împotriva ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la referendumul din iunie 2016.
"The stakes for Ireland could not be higher"
— Richard Chambers (@newschambers) March 30, 2019
Border residents fear a 'crash out Brexit' is just 13 days away... and could bring a hard border with it.pic.twitter.com/4EcXUFrhDR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
Adrian Câciu, ministrul...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...
Cifra de afaceri din comerţul...
Metrorex a semnat joi, cu CEC...