Brexit. Protest și punct vamal simbolic la frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord VIDEO

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord pentru a se opune Brexit-ului, exprimându-şi temerea că vor fi reintroduse controale la ceea ce va deveni frontiera externă a UE, transmite AFP. 

Reuniţi la apelul grupului Border Communities against Brexit (Comunităţi frontaliere împotriva Brexit-ului), manifestanţii, printre care fostul lider al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein, Gerry Adams, şi actuala preşedintă, Mary Lou McDonald, s-au adunat pe un pod deasupra unei autostrăzi care face legătura între Dublin şi Belfast. 

Unii au purtat pancarte galbene pe care se putea citi "Fără frontiere, fără bariere. Respectaţi votul Remain" (în favoarea rămânerii în UE), în timp ce alţii îmbrăcaţi în uniforme de vameşi controlau maşinile în apropierea unui fals post vamal. 

"Drumul meu, care în prezent îmi ia o oră, va implica trei controale de frontieră în fiecare sens, şase treceri zilnice a frontierei. Nici nu-mi pot imagina ce va însemna ca pierdere de timp", a declarat pentru AFP Patricia McGenity, o cercetătoare locuind în apropierea frontierei. 

Citește și: 

Brexit. Sinuciderea britanicilor, subiectul sumitului european din 10 aprilie

Acordul de retragere din Uniunea Europeană, încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, prevede un mecanism numit "plasa de siguranţă" (backstop) menit să evite revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande cu scopul de a apăra acordul de pace din 1998 care a pus capăt perioadei "Tulburărilor", violenţele dintre catolicii naţionalişti şi protestanţii unionişti soldate cu peste 3.500 de morţi în 30 de ani. 

Prin clauza de ''backstop'', Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord. 

Acest acord a fost însă respins de trei ori de deputaţii britanici. Micul partid unionist nord-irlandez DUP, care îi asigură Partidului Conservator al premierului Theresa May majoritatea în parlament, este un adversar înverşunat al acestuia, refuzând ca provincia să fie tratată diferit de restul Regatului Unit. 

A treia respingere a acordului de retragere, vineri, a stârnit teama că ieşirea fără acord din UE se va traduce prin reintroducerea controalelor vamale. 

Spre deosebire de DUP care a militat pentru Brexit, populaţia nord-irlandeză a votat 56% împotriva ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la referendumul din iunie 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel