Această mișcare are loc în contextul eforturilor intense de diplomație pentru a se ajunge la un acord în cadrul summitului liderilor UE de joi.
În luna decembrie, Viktor Orbán a pus veto asupra pachetului de ajutor, punând sub semnul întrebării sprijinul UE pentru Kiev într-un moment în care asistența militară americană se confrunta și ea cu blocaje în Congres. De atunci, presiunile asupra liderului ungar au crescut pentru a renunța la rezistența sa față de finanțare.
Conform proiectului văzut de Financial Times, noua propunere include revizuiri anuale ale ajutorului acordat Ucrainei în următorii patru ani. Cu toate acestea, spre deosebire de cererile lui Orbán, nicio țară nu ar putea bloca continuarea ajutorului printr-un veto după fiecare revizuire.
În schimb, liderii UE ar organiza anual o dezbatere cu privire la implementarea mecanismului pentru Ucraina, în scopul de a furniza orientări privind abordarea UE față de situația generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Propunerea a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre ale UE, cu o zi înainte ca liderii să se întâlnească la Bruxelles pentru a conveni asupra ajutorului și asupra unei suplimentări mai ample a bugetului comun al blocului.
Duminică, Financial Times a raportat că Bruxelles-ul intenționează să-l constrângă pe Orbán să accepte, exploatând vulnerabilitățile economice ale Ungariei. Această știre a generat reacții puternice din partea Budapestei și a determinat eforturi diplomatice intense din partea altor oficiali europeni.
Dacă pachetul de 50 de miliarde de euro pe patru ani nu va fi aprobat în unanimitate, celelalte state membre ale UE vor trebui să exploreze alternative mai costisitoare și mai lente pentru a asigura continuarea fluxului de ajutor către Ucraina din partea UE.
Reprezentantul Ungariei la reuniunea ambasadorilor UE de miercuri a reiterat că Budapesta a solicitat un drept de veto anual asupra finanțării pentru Ucraina. Alți ambasadori ai UE au declarat că nu vor accepta un astfel de veto, dar sunt dispuși să exploreze compromisuri pentru a ajunge la un acord acceptabil pentru toate cele 27 de țări membre.
Negocierile rămân tensionate, iar rezultatul final va deveni cunoscut în timpul summitului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...