Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Încet, dar sigur, lațul de reglementare se strânge în jurul liderului mondial al aparatelor de secvențiere genetică, compania americană Illumina. În 2021, grupul a prelut laboratorul de biotehnologie Grail, creat în 2016 (printr-un spin-off de la Illumina însăși) pentru a dezvolta un sistem de detectare timpurie pentru aproximativ cincizeci de forme de cancer, care implică un test de sânge și secvențierea ADN. Greșeala a fost că s-a grăbit să finalizeze achiziția în august 2021, fără să aștepte unda verde din partea autorităților antitrust.
Depistarea precoce a cancerului prin prelevarea de probe de sânge este un domeniu în plină dezvoltare. Cum Illumina domnește în mod suprem asupra aparatelor de secvențiere a ADN-ului, i-ar fi ușor să îi priveze pe rivalii Grail de echipamentele sale cam peste tot în lume. Prin urmare, în septembrie 2022, Comisia Europeană a considerat că această uniune de 7,1 miliarde de dolari ar împiedica concurența prin reducerea posibilităților de alegere în domeniul testelor de detectare a cancerului în sânge.
Activități separate
Pe baza acestei interdicții, Bruxelles a recurs la constrângere, ordonând destrămarea operațiunii și "readucerea" Grail la starea anterioară achiziției. Illumina s-a limitat să declare că examinează acest ordin de cesiune. Pentru a permite acest eventual divorț, i s-a ordonat să mențină activitățile Grail separate de grupul său.
De menționat că nu este prima achiziție din care este nevoită să se retragă. În septembrie anul trecut, a făcut apel la Curtea Europeană de Justiție împotriva opoziției europene, argumentând că Europa nu are jurisdicție în acest caz, deoarece nu are activități acolo (are în Regatul Unit).
Recursul său continuă. În paralel, însă, va trebui să supună aprobării Bruxelles-ului modalitățile de ”dezinvestire". Pentru a o determina să procedeze ca atare, Europa are la dispoziție un arsenal de sancțiuni financiare, sub formă de penalități (până la 5% din cifra de afaceri zilnică) și amenzi (până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial) pentru nerespectarea legislației europene. În iulie, a fost amendată cu 432 de milioane de euro pentru că a finalizat preluarea fără autorizație antitrust.
Citește și BAE Systems încheie un acord de 5,6 miliarde de dolari
Citește și Tranzacție uriașă în domeniul medicamentelor împotriva cancerului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...