Bruxelles-ul abordează cu prudență problema activelor rusești

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Euro
Euro
Comisia propune celor 27 de state membre o metodă de identificare și contabilizare a veniturilor obținute din activele Băncii Centrale a Rusiei imobilizate începând cu 2022. Executivul european va păstra pentru mai târziu un text cu privire la impozitarea lor efectivă. Subiectul se află pe ordinea de zi a summit-ului din 14-15 decembrie.

Proiectul de utilizare a activelor ruseşti imobilizate în Europa în beneficiul reconstrucţiei Ucrainei și care amenință să devină o mare bătaie de cap, a început marţi. Comisia Europeană a adoptat un prim text pentru a propune celor douăzeci și șapte să încadreze contabilizarea acestor active, a lichidităților și dobânzilor generate, pentru a avea un tablou cât mai clar a ceea ce înseamnă respectivele bunuri.

La câteva zile după invazia rusă, în februarie 2022, UE a decis înghețarea activelor Băncii Centrale Ruse deţinute în instituţii financiare ale UE, adică aproape 200 de miliarde de euro. Mare parte din această sumă este deținută de depozitari centrali, partea leului (180 de miliarde) revenind companiei belgiene Euroclear.

În vremuri normale, Euroclear vede doar tranzitarea titlurilor financiare (cum ar fi obligațiunile). De la înghețarea lor, aceste valori generează venituri: dobânzi, cupoane și numerar atunci când obligațiunile ajung la scadență. Aceste lichidități produc, la rândul lor, dobânzi. Aceste resurse financiare sunt, de asemenea, imobilizate, iar Comisia propune inițial să se stabilească norme pentru înregistrarea lor contabilă.

Decizie în unanimitate

Dacă propunerea Comisiei este adoptată cu unanimitate de voturi,  Euroclear va fi obligată să separe veniturile generate de aceste active de restul veniturilor, cu interdicția de le înstrăina, indiferent cui. Numai într-o a doua fază Comisia ar putea face o nouă propunere cu privire la utilizarea lor. Statele membre vor trebui să voteze din nou, iar impozitarea efectivă a acestor venituri ar putea începe abia după acea dată.

Bruxelles-ul nu-și asumă nici un angajament privind amploarea fondurilor care ar putea fi astfel obținute, deoarece acestea depind în special de evoluția ratelor dobânzilor. În ultimele zile s-a vorbit despre 15 miliarde de euro pentru următorii patru ani. Ungaria, care în ultimele săptămâni și-a exprimat în mod clar opoziția față de sprijinul financiar acordat Ucrainei, va avea drept de veto în luarea deciziilor.

Consecințe juridice

Comisia Europeană și-a justificat prudența prin necesitatea de a respecta dreptul internațional, al cărui garant este UE. Avocații se luptă de luni de zile cu privire la problema proprietății veniturilor generate de activele rusești. Bruxelles dorește, de asemenea, să ofere garanții Euroclear împotriva eventualelor acțiuni judiciare sau represalii. Banca Centrală Europeană și mai multe state membre se întreabă, de asemenea, despre stabilitatea financiară sau reputația zonei euro în ochii investitorilor.

Deoarece dosarul este foarte sensibil, propunerea Comisiei nu va fi făcută publică. Subiectul va fi pe ordinea de zi a șefilor de stat și de guvern care se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles, în special pentru a valida un nou program de asistență financiară pentru Ucraina.

Impozitul belgian

Belgia impozitează deja veniturile sau dobânzile generate de aceste active la Euroclear, în temeiul impozitului pe profit, deoarece societatea financiară le înregistrează în profiturile sale și a decis să direcționeze produsul direct în Ucraina. Premierul belgian, Alexander De Croo, a promis în octombrie că va acorda Kievului 1,7 miliarde de euro până în 2024.

Până în 2023, aproximativ 600 de milioane de euro au fost deja eliberate de Belgia în favoarea Ucrainei, prin acelaşi mijloc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro / sursa foto: Freepik.com
Contabil
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash

pixel