București și Cluj, în topul orașelor europene cu cele mai mari creșteri ale chiriilor: Ce arată datele despre costurile de locuire

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Venituri din chirii / Foto: Freepik
Venituri din chirii / Foto: Freepik
Prețurile chiriilor au înregistrat creșteri accelerate în întreaga Europă, iar București și Cluj se remarcă prin majorări semnificative, potrivit unui studiu al Monitorului Social, realizat de Friedrich Ebert Stiftung România.

În Cluj, chiriile au crescut cu 80% din 2015 până în 2023, în timp ce în București creșterea a fost de 51% în aceeași perioadă. Doar Berlinul și Atena au raportat creșteri mai mari pentru închirierea unui apartament cu un dormitor.

Migrația internă și presiunea pe piața chiriilor

Ultimii ani au fost marcați de o migrație intensă către marile orașe din Europa, fenomen care a amplificat cererea de locuințe. În București și Cluj, creșterile semnificative ale veniturilor medii din ultimii opt ani au făcut locuirea mai sustenabilă, însă costurile rămân ridicate.

Venituri în creștere: În București, venitul mediu lunar a crescut cu 98% între 2015 și 2023, de la 483 de euro la 956 de euro. În Cluj, creșterea a fost și mai pronunțată, de 128%, de la 421 de euro la 962 de euro.

Chirii vs. venituri: În medie, chiria pentru un apartament central cu un dormitor reprezintă 53% din venitul lunar în București și 55% în Cluj. Prin comparație, în Sofia această proporție este de 42%, în Berlin 41%, iar în Lyon 38%.

Scădere procentuală a ponderii chiriei în venituri

Deși nivelul ridicat al chiriilor rămâne o provocare, procentul din venit dedicat locuirii în 2023 este mai mic decât în anii precedenți. Spre exemplu, în 2015, chiria pentru un apartament central putea ajunge să consume până la 70% din veniturile medii.

Ce implică aceste date?

Creșterea veniturilor în București și Cluj reflectă schimbări economice semnificative, dar și o inegalitate în distribuția acestora. Deși locuitorii acestor orașe cheltuie mai puțin din venituri pentru locuințe decât în trecut, costurile rămân printre cele mai ridicate din Europa, ceea ce poate limita accesul la o locuire adecvată pentru cei cu venituri sub medie.

Această dinamică subliniază nevoia de politici publice care să sprijine accesul la locuințe și să echilibreze cererea tot mai mare din marile centre urbane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel