„Nu e deloc adevărat că nu se poate, cum spune Guvernul, că nu sunt bani cum susține Cîțu pentru a-și justifica neputința sau neștiința. Există o alternativă mai bună la actualul buget de austeritate”, a declarat duminică, într-o conferință de presă, Sorin Grindeanu.
Acesta a spus că PSD are un buget alternativ în care demonstrează „că se poate mai bine decât spune coaliția”. Bugetul PSD se încadrează aproximativ în același deficit și cu venituri bugetare puțin mai mari decât cel prezentat de Guvernul Cîțu, însă social-democrații propun creșterea gradului de colectare a taxelor prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor și creșterea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă creșterea numărului de firme și salariați.
„Consiliul Fiscal i-a spus lui Cîțu că nu poți crește o economie doar cu austeritate și că este nevoie și de o creștere a veniturilor bugetare. Consiliul Fiscal a spus că Guvernul nu are de gând să crească colectarea veniturilor la buget. România rămâne țara din UE cu cea mai mică pondere a veniturilor din PIB: 31% față de media de 46% în UE. Nu sunt bani la buget pentru că Guvernul nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, de arieratele neîncasate la buget de peste 35 miliarde de lei. Povara austerității este pusă pe salariații bugetari, pensionari și studenți”, a afirmat prim-vicepreședintele PSD.
Guvernul urmează să aprobe proiectul legii BUGETULUI de stat pe 2021
Amendamentele PSD vizează, printre altele, creșterea alocațiilor pentru copii din 1 martie de la 427 de lei la 600 de lei, pentru copiii până la 2 ani și copiii cu handicap și de la 214 de lei la 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani. PSD vrea bani de la buget pentru construcția a 200 de centre medicale comunitare și 50 de centre de asistență medicală de specialitate.
Un alt amendament vizează creșterea, din 1 martie, a salariilor personalului didactic și ale asistenților sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.
O altă propunere este acordarea de vouchere de 400 de euro pentru nașterea fiecărui copil și stimul de inserție de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim.
De asemenea, PSD vrea creșterea pensiei minime din 1 martie de la 800 de lei la 984 de lei pentru vechime mai mică de 10 ani și de la 800 de lei până la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani.
Premierul Florin Cîțu anunța că a fost aprobat bugetul pe anul 2021 și va fi trimis Parlamentului pentru aprobare. Premierul spunea că își dorește ca parlamentarii să nu depună amendamente care să mărească deficitul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...