Urmărește dezbaterea live

Bugetul României. Mircea Coșea: De unde să iei bani, dacă nu ai de unde

Autor: Mircea Coşea
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre buget, despre semnele de întrebare pe care le ridică în privința realismului cu care a fost el alcătuit. Analistul a vorbit, de asemenea, despre dificultăți, dar și despre o mare, foarte mare promisiune pe care guvernanții sunt obligați să o încalce. 

”Vestea bună este că avem buget”, a declarat profesorul Mircea Coșea, recunoscând că se aștepta ca procedura de aprobare să dureze mai mult. Nevoia de buget, a explicat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu, este absolut esențială. ”Toată lumea știe că fără buget, fără venituri și cheltuieli nu poți merge mai departe. Cum este realizat acest plan de venituri și cheltuieli, este altă problemă”, a precizat profesorul Coșea. 

Lipsă se seriozitate față de situația actuală 

În opinia domniei sale, acest buget ”cuprinde o serie de elemente de lipsă de realism și de seriozitate față de situația actuală a economiei. Când ai un buget trebuie să pleci de la un raport știut de foarte mult timp în economie, iar manualele de economie bugetară spun de mult lucrul acesta, și anume compari deficitul cu rata de creștere. Și vezi că rata de creștere prognozată, de 2,5%, 2,3% sau chiar 2,8%, este mult inferioară nivelul la care se prognozează deficitul, de 7%”. 

Cele trei surse

Prin urmare, a continuat analistul, ”de la bun început apare această idee care este aproape o certitudine, că bugetul trebuie să se finanțeze și din alte surse decât din creșterea economică internă. Aceste surse sunt cele trei cunoscute. Este vorba, în primul rând, de creșterea cheltuielilor, alta este o creștere a veniturilor, iar a treia este împrumutul. Dacă le luăm pe rând, vedem că lucrurile nu sunt foarte clare: tăierea cheltuielilor se face foarte greu, pentru că încă suntem în campanie electorală - anul acesta aduce această dificultate, și anume o prelungire a campaniei electorale până aproape de jumătatea anului. Acest lucru înseamnă o anumită temporizare a tuturor măsurilor esențiale, coaliția la guvernare având un candidat pe care trebuie să-l sprijine și să nu ia măsuri foarte abrupte. 

Dificultăți majore

În al doilea rând, creșterea veniturilor este destul de problematică, deoarece cei care creează venituri, și anume mediul de afaceri, economia reală, economia productivă, are dificultăți majore ca urmare a costurilor foarte mari, la energie, al tuturor utilităților”, a spus Mircea Coșea. Mai trebuie adăugate, dificultățile generate de prevederile așa-numitei ”ordonanțe trenuleț” și, ”nu trebuie să uităm, introducerea salariului minim, numit european, pentru că este vorba tot de o greutate pe angajator. Este un fenomen care a început încă din 2024: numărul firmelor care intră în faliment va continua să crească. Deci, de unde să iei, dacă nu ai de unde să iei? Dar ai avea de unde să iei, dacă ridici cota de colectare, iar acest lucru înseamnă ANAF. Dar ANAF-ul nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze, după cum foarte bine se știe, nu este automatizat, nu are personal pregătit, nu are curajul, între ghilimele, de a intra peste marii evazioniști, care sunt, pe de o parte, companii cu capital majoritar de stat, pe de alta și anumite instituții cu capital străin, care promovează optimizarea fiscală”.

Legea pensiilor, încălcată

Deci, a tras linie profesorul Coșea, ”apar o serie de întrebări în privința realismului cu care acest buget este evaluat, dar apare și altceva și anume că este una dintre cele mai dificile situații bugetare pe care le-am cunoscut”, a subliniat analistul. Potrivit spuselor sale, în condițiile date, actuala coaliție, actualii guvernanți, se văd nevoiți să încalce o promisiune majoră, și anume Legea pensiilor. ”Această lege este încălcată într-o manieră care arată că nu sunt bani, că nu există posibilități”, a precizat profesorul de economie.  

Află ce a mai spus cunoscut analist urmărind întreaga emisiune.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

pixel