AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Propunerea din acest an vine în contextul unei presiuni sporite asupra bugetului din cauza preocupărilor legate de capacitatea de rambursare a datoriei contractate, în 2020, pentru fondul NextGenerationEU, destinat combaterii pandemiei. "Bugetul UE, ca și bugetele naționale, se află sub presiunea costurilor în creștere, în condițiile în care nevoile de finanțare nu scad", a explicat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-o declarație, după publicarea propunerii Comisiei.
Priorități de cheltuieli
Comparativ cu bugetul pentru 2023, propunerea include 3,96 miliarde euro pentru creșterea costurilor de împrumut pentru NextGenEU, ceea ce face ca ponderea cheltuielilor pentru persoane, coeziune socială și valori să ajungă de la 4,8 miliarde euro la 10,3 miliarde euro.
Bugetul pentru celelalte priorități de cheltuieli este similar cu propunerea de anul trecut, cu 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă, 47,9 miliarde de euro pentru politica de coeziune, 15,8 miliarde de euro pentru politica de vecinătate și relațiile internaționale și 13,6 miliarde de euro pentru cercetare și inovare.
Cheltuielile din bugetul 2024 se vor concentra, de asemenea, asupra investițiilor strategice, mediului, protecției frontierelor și migrației și apărării. În general, deși bugetul propus pentru anul viitor este cu 2,7 miliarde de euro mai mare decât cel convenit pentru 2023, creșterea nu compensează nivelurile ridicate ale inflației.
Etapele următoare
Consiliul UE trebuie să adopte acum poziția sa cu privire la bugetul propus. Parlamentul European va putea apoi să depună propriile amendamente la poziția statelor membre. Este de așteptat ca deputații europeni să sublinieze necesitatea de a evita orice reduceri bugetare propuse de statele membre, care, în opinia lor, ar putea avea un impact negativ asupra programelor UE, cum ar fi Erasmus+ sau programul de cercetare Orizont.
Întrucât se așteaptă ca pozițiile statelor membre și ale deputaților europeni să fie divergente, va fi înființat un comitet de conciliere pentru a găsi un acord, care este de obicei obținut până în noiembrie. În caz contrar, Comisia va fi invitată să prezinte o nouă propunere pentru bugetul de anul viitor.
Alte propuneri de buget
Între timp, Comisia va propune, de asemenea, o revizuire a bugetului pe termen lung al UE, cunoscut sub numele de cadru financiar multianual, precum și un set de noi surse de venituri directe, pentru a răspunde preocupărilor larg răspândite cu privire la impactul inflației și al datoriei NextGenEU asupra capacității bugetare actuale. Ambele propuneri sunt așteptate la 20 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...