Bugetul UE. Polonia: Avem dubii! Situația este EXTRAORDINARĂ
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Polonia ar putea introduce o cotă minimă de impozitare pentru marile corporaţii
Polonia ar putea introduce o cotă minimă de impozitare pentru marile corporaţii
Polonia doreşte ca Uniunea Europeană să trateze cu seriozitate veto-ul exprimat de Varşovia şi de Budapesta cu privire la bugetul multianual al blocului comunitar şi să încerce în continuare să găsească un compromis, a declarat ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, citat de agenţia de presă PAP, relatează Reuters.

Polonia şi Ungaria au susţinut joi că Uniunea Europeană nu poate condiţiona accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept cu excepţia cazului în care este amendat tratatul fondator al UE. ''Avem dubii concrete legate de o reglementare specifică, situaţia este extraordinară şi noi cerem ca veto-ul nostru să fie tratat în mod serios. Aşteptăm un răspuns la asta şi căutarea în continuare a unui compromis'', a subliniat Rau.

Şeful diplomaţiei poloneze a spus că dubiile Varşoviei şi Budapestei nu sunt înlăturate de propunerea şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Polonia şi Ungaria să solicite opinia Curţii de Justiţie a UE cu privire la legătura dintre accesul la fondurile europene şi respectarea statului de drept.

În cadrul unui vot preliminar la reuniunea de săptămâna trecută a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare 'Next Generation' (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE privind introducerea criteriului condiţionalităţii.

Citește și Polonia AVERTIZEAZĂ! Vom combate ”oligarhia europeană”

Acest acord prevede că, la propunerea Comisiei Europene şi cu aprobarea unei majorităţi calificate a statelor membre, vor putea fi suspendate fondurile europene în cazul statelor membre acuzate că încalcă statul de drept (independenţa justiţiei, libertatea presei, drepturile fundamentale etc), mecanism considerat de guvernele polonez şi ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.

Întrucât Ungaria şi Polonia nu puteau opri singure acest mecanism de condiţionalitate a accesării fondurilor europene, adoptat la acea reuniune prin majoritate calificată, rezervele exprimate de aceste ţări au împiedicat adoptarea acordului asupra cadrului financiar plurianual şi a deciziei privind resursele proprii, care necesită unanimitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...


pixel