Bulgaria caută investitor strategic pentru centrala nucleară de la Belene

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bulgaria ar putea lansa până la sfârşitul anului licitaţia pentru alegerea unui investitor strategic pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, dacă Parlamentul aprobă planu,l a afirmat vineri ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova.

Statul balcanic a ridicat în iunie interdicţia de acum şase ani referitoare la dezvoltarea unei centrale cu o putere instalată de 2.000 MW, iar Ministerul Energiei urma să anunţe până la sfârşitul acestei luni procedura pentru alegerea unui investitor strategic la Belene, costul proiectului fiind estimat la cel puţin 10 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari).

"Procedura este în stadiul final. Dacă Parlamentul o aprobă, alegerea unui investitor strategic poate demara până la sfârşitul anului", a afirmat Petkova la o întâlnire la Moscova cu şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, Alexei Likhachev.

Acesta a afirmat că firma va evalua cu seriozitatea orice opţiune privind participarea la proiectul Belene. Şi compania nucleară chineză de stat CNNC este interesată, iar Bulgaria a invitat grupul francez Framatome, o subsidiară a EDF, să ia parte la licitaţie.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel