Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...
Cota redusă de TVA, care va fi valabilă până la finele anului 2021, este văzută ca o măsură temporară de sprijin, potrivit unui proiect normativ depus în Parlament, conform căruia pierderile la bugetul statului sunt estimate la 255 milioane de leva (141 milioane de dolari). Reducerea nu va afecta şi băuturile alcoolice vândute în restaurante şi de serviciile de catering, care vor fi supuse în continuare unei cote de TVA de 20%.
Ideea diminuării TVA pentru restaurante a fost lansată la începutul acestei săptămâni de premierul Boiko Borissov, care aprecia că o cotă redusă pentru restaurante ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, în pofida opoziţiei exprimate de ministrul său de Finanţe şi numeroşi economişti care susţin că această reducere va deschide calea pentru solicitări similare din partea altor industrii. Cu toate acestea, Borissov a spus că această decizie este una politică iar statul ar trebui să ajute restaurantele şi serviciile de catering prin aducerea TVA la acelaşi nivel cu cel pentru hoteluri.
Bulgaria, ţară unde turismul este responsabil pentru 8% din economie, a înregistrat până acum 2.138 de cazuri confirmate de coronavirus şi 102 de decese. Autorităţile de la Sofia au început să relaxeze unele restricţii şi speră să atragă turişti la staţiunile de la Marea Neagră începând din luna iulie.
Citește și Bulgarii redeschid turismul intern. Planurile de salvare a sezonului
În plus, coaliţia la putere în Bulgaria vrea să reducă şi TVA pentru vânzarea de cărţi la 9%, tot începând din luna iulie şi până la finele anului următor. În replică, partidele de opoziţie au venit cu propriile lor propuneri cu privire la reducerea TVA, propuneri care includ un TVA de 9% la alimentele pentru bebeluşi, medicamente şi pamperşi, precum şi pentru săli de sport şi fitness.
Toate aceste propuneri au nevoie de aprobarea Parlamentului de la Sofia. Taxa pe Valoarea Adăugată, care est fixată la 20% pentru toate bunurile şi serviciile, exceptând hotelurile, este principala sursă de venituri pentru ţara vecină, care păstrează taxa pe venituri şi cea pentru companii la 10%, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...
Ministerul Finanțelor a respins...
Preşedintele interimar Ilie...
Bursa de Valori București (BVB)...
PSD se retrage oficial din...
Războiul comercial declanșat de...
Prăbușire pe piața auto:...
Gigantul american Skechers va...
4 februarie ar putea deveni zi...
Rețelele electrice ale Europei...
Fluctuații ale monedei...
Analistul financiar Adrian...
Luni dimineață, Bursa de Valori...
Zoltan Kurali devine omul-cheie...
Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...
Dolarul american a înregistrat...
Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...
Scădere așteptată a prețului...
Fidel reputației sale de...
S-a iscat un adevărat scandal.
Investitorii încep să privească...
Analistul financiar Adrian...
Deficitul bugetar pune presiune...
Domeniul iGaming s-a dezvoltat...
Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...
Tranzacția a fost realizată...
Grupaj de știri.