Bulgaria se pregăteşte pentru trecerea la euro. Ce se va întâmpla cu conturile în leva

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Conturile bancare vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice în Bulgaria.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimităr Radev, a informat într-o publicaţie din buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale că, în ziua introducerii monedei unice europene, conturile bancare vor fi convertite automat din leva în euro. Toate fondurile în leva din conturile curente, de depozit, de economii şi alte conturi bancare vor fi convertite în euro gratuit, indică publicaţia. Cu două săptămâni înainte de data introducerii monedei euro, Banca Naţională a Bulgariei (BNB) va începe să furnizeze băncilor bancnote şi monede euro cu faţa naţională bulgară, explică guvernatorul Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe să furnizeze comercianţilor şi Serviciului Poşta Bulgară bancnote şi monede euro cu faţa naţională bulgară (fără comision).

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile vor asigura în mod obligatoriu schimbul gratuit de bancnote şi monede din leva în euro. După expirarea primelor şase luni până la un an de la introducerea monedei euro, băncile vor fi obligate să continue schimbul de bancnote şi monede din leva în euro, dar vor putea aplica o taxă pentru acest serviciu. După un an de la introducerea monedei euro, serviciul de schimb de bancnote şi monede din leva în euro, cu posibilitatea de a aplica o taxă pentru acest serviciu, va fi asigurat de bănci la latitudinea lor. BNB va continua să schimbe bancnote şi monede din leva în euro gratuit şi pe termen nelimitat. În publicaţia sa, Dimităr Radev subliniază situaţia politică drept principalul risc înainte de adoptarea monedei euro cu data ţintă 2024, informează Rador.

 

Bulgaria va avea o nouă rundă de alegeri legislative anticipate, după ce ultima şansă de formare a guvernului a eşuat

 

Bulgaria va avea noi alegeri parlamentare anticipate în primăvară, a cincea oară în ultimii doi ani, după ce vineri şi socialiştii au eşuat în formarea unei majorităţi, transmite Reuters.

Partidul Socialist bulgar a avut a treia şansă, şi ultima, potrivit Constituţiei, de a forma guvernul în urma alegerilor anticipate neconcludente din 2 octombrie. "Am căutat o soluţie să scoatem ţara din multiplele crize şi mai ales din criza politică", a declarat presei preşedinta formaţiunii, Kornelia Ninova. "Am examinat opţiunile şi am decis să returnăm mandatul preşedintelui" Rumen Radev, a adăugat ea. "Aşadar, mergem în alegeri", a confirmat lidera socialiştilor.

Bulgaria trăieşte o instabilitate politică perpetuă de la protestele anti-corupţie din anul 2020, din care au rezultat noi partide care s-au definit cu o astfel de orientare. Unul dintre acestea, partidul "Continuăm Schimbarea", a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, devenit premier, dar acesta a fost demis în cele din urmă prin moţiune de cenzură în iunie 2022, de atunci Bulgaria fiind condusă de un guvern interimar.

Partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, apoi partidul de centru-dreapta al lui Petkov şi acum socialiştii au eşuat pe rând în formarea unei majorităţi care să susţină un guvern.

Preşedintelui Rumen Radev îi revine acum sarcina să decidă când va dizolva parlamentul şi să stabilească data noii runde de alegeri legislative anticipate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel