Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Acest lucru a fost declarat de către Rosen Hristov, ministrul interimar al Energiei, după ce a fost întrebat ce se întâmplă cu decizia de construire a celei de-a șaptea unități a centralei nucleare de la Kozlodui. Răspunsul a fost dat în timpul inspecției privind progresele înregistrate în construcția terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) din apropierea portului Alexandroupolis, Grecia. Potrivit ministrului, lucrurile sunt în grafic. Cu toate acestea, el a precizat că acordul cu SUA nu va specifica un număr specific de reactoare, ci se va concentra pe schimbul de experiență, competențe și orice altă asistență care ar putea fi oferită la nivel guvernamental.
"Lucrăm cu SUA pentru un așa-numit studiu de fezabilitate. De asemenea, sunt în curs discuții cu Departamentul de Energie al SUA pentru a semna un acord interguvernamental care ar ajuta, de asemenea, acest proces, precum și pentru a oferi acces la finanțare", a explicat ministrul Hristov. El a adăugat că Bulgaria, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate privind costul proiectului și în funcție de nevoile de energie electrică ale țării, ar trebui să decidă câte reactoare ar putea fi construite.
"Acest studiu de fezabilitate este cel care ne va oferi detaliile necesare pentru ca Adunarea Națională să ia o decizie competentă în viitorul apropiat. Cel mai probabil, toate informațiile vor fi gata la începutul anului viitor", a explicat Rosen Hristov.
BTA reamintește că, la începutul anului, Adunarea Națională a adoptat un proiect de hotărâre privind construcția unei noi centrale nucleare la Kozlodui, care a însărcinat Consiliul de Miniștri să poarte negocieri cu guvernul SUA privind încheierea unui acord interguvernamental pentru construcția unei noi centrale nucleare la Kozlodui cu tehnologie AP1000.
În ceea ce privește reactoarele aflate în prezent pe amplasamentul de la Belene, ar trebui realizat același studiu de fezabilitate, dar deja cu o analiză în ce măsură echipamentele existente pot fi integrate într-un complex comun, a adăugat ministrul interimar al energiei. Dacă va fi vorba de tehnologie europeană sau americană - acest lucru va fi precizat ulterior. Adunarea Națională va trebui să ia din nou o decizie finală în acest sens, a spus el.
"Știți că, cu viziunea pe care am propus-o, bazată pe consumul de electricitate preconizat în Bulgaria în următorii 30 de ani, propunem să construim patru reactoare, având în vedere că avem amplasamente pentru atâtea și că se așteaptă ca consumul țării să se dubleze", a spus ministrul. Rosen Hristov a reamintit că actualele unități 5 și 6 de la centrala nucleară de la Kozlodui ar trebui să fie dezafectate în jurul anului 2050. "Acum, Adunarea Națională și guvernul obișnuit vor continua, sperăm, să lucreze în aceeași direcție", a concluzionat ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...