Bulgarii au și ei nemulțumirile lor, iar bugetarii sunt cei mai furioși
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
De fapt, preocupările lor nu sunt departe de ale altora
De fapt, preocupările lor nu sunt departe de ale altora
Un sondaj de opinie a scos în evidență principalele nemulțumiri ale vecinilor noștri bulgari. 

Nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă, salariile mici şi stresul ridicat la locul de muncă sunt principalele plângeri exprimate într-un sondaj privind satisfacţia în muncă, realizat în Bulgaria de platforma de recrutare Career Show şi prezentat de postul naţional bulgar de radio şi de alte mijloace de comunicare la 1 septembrie.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 1.000 de respondenţi anonimi care lucrează în diverse locuri şi sectoare economice din această ţară.

Aproximativ 82,64% dintre cei chestionaţi spun că sunt plătiţi necorespunzător, având în vedere experienţa şi competenţele lor. Chiar şi în cel mai bine plătit sector, al tehnologiei informaţiei, o proporţie importantă, de 65,3% dintre angajaţi, consideră că salariile lor sunt nejustificat de mici.

Angajaţii din administraţia publică şi de afaceri sunt cel mai puţin mulţumiţi de salariul lor, aproximativ 90% dintre aceştia plângându-se de salarii inechitabile.

Cum era de aşteptat, salariul lunar al experţilor IT este mai mare decât cel din orice alt sector. Salariile în domeniul IT cresc pe măsură ce angajaţii acumulează experienţă profesională. Rata de creştere este mult mai mare decât în alte sectoare ale economiei, arată sondajul.

Al doilea cel mai ridicat nivel mediu de plată este raportat în sectorul outsourcing (externalizarea serviciilor). În urmă au rămas administraţia publică şi a afacerilor. Nu numai că veniturile absolute sunt scăzute în acest domeniu, dar şi ritmul de creştere a salariilor este mult mai lent decât în IT şi externalizare.

Întrebaţi despre cea mai mică creştere de salariu care i-ar determina să-şi schimbe locul de muncă, cea mai mare proporţie (40,49%) dintre intervievaţi spun că îşi vor lua un alt loc de muncă dacă sunt plătiţi cu cel puţin 20% mai mult decât la cel actual. Alţi 27,24% dintre respondenţi vor fi dispuşi să schimbe locul de muncă dacă noua poziţie asigură un venit cu 50% mai mare. Mai puţini sunt cei care vor lua un alt loc de muncă pentru o creştere cu 5% a câştigurilor.

Printre cele mai importante beneficii suplimentare care vin odată cu munca într-o anumită companie, respondenţii evidenţiază programul de lucru flexibil, bonusurile regulate şi programele de formare şi îmbunătăţire a competenţelor.

Din nou, există unele diferenţe între tehnologia informaţiei şi celelalte sectoare. În timp ce programul de lucru flexibil este cel mai mare avantaj în ambele cazuri, doar specialiştii IT numesc concediul suplimentar (50,88%) şi asigurările suplimentare de sănătate (49,12%) ca numărul doi şi, respectiv, trei.

Posibilitatea de a dobândi o participaţie în compania în care lucrează pare mai importantă pentru specialiştii IT decât pentru angajaţii din orice alt sector.

Programele de voluntariat şi de caritate sunt cel mai puţin populare în rândul angajaţilor din toate sectoarele.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. 

Citește și Bulgaria şi Ungaria, negocieri cu Gazprom pentru livrarea de gaze naturale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel