Bulgarii vor plăti cel mai mic preț la carburanți din Europa. Ce au de gând

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Autoritățile din Bulgaria și-au propus să obțină o reducere semnificativă de preț la carburanți pentru cumpărătorii persoane fizice. Între timp, în România, șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că nu se așteaptă ca, în următoarele luni, ”să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii”

În Bulgaria se preconizează aplicarea unui sistem prin care persoanele fizice vor putea beneficia de o reducere substanțială a prețului la benzină și motorină. Aceasta va fi de 25 de cenți pentru un litru de carburant pentru o limită de consum de 50 de litri într-o lună.

„O regulă ce se va aplica persoanelor fizice, nu firmelor. Reducerea se va acorda direct, în momentul alimentării”, au precizat guvernanții de la Sofia, în opinia cărora 50 de litri sunt suficienți și vor fi de ajuns pentru perioadă lungă de timp.

În cazul în care se va și aplica mecanismul iar prețurile vor fi reduse cu 25 de eurocenți pe litru, bulgarii vor plăti cel mai mic preț pentru carburanți din Europa, evident, în limita celor 50 de litri, mai mic și decât prețul plafonat din Ungaria.

Polonia a scos TVA, Ungaria, Croația și Slovenia au plafonat prețurile la pompă. În plus, Germania a redus din taxe, pe când Franța oferă o reducere directă.

Citește și Avem calculele! 3-4 lei din fiecare litru de motorina se duce la STAT

Citește și 

Cât despre România nu a luat decizii în ceea ce privește  prețurile carburanților pentru cumpărătorii persoane fizice, dar a  introdus o reducere cu 50 de bani pe litru pentru transportatori.

Între timp, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că nu se aşteaptă ca în următoarele luni să scadă pe burse preţul gazelor naturale, al electricităţii sau al carburanţilor şi de aceea vor trebui luate măsuri de ajutorare şi de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili.

”Deci, trebuie să avem într-adevăr măsuri de ajutorare, măsuri de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili. Şi aţi văzut că s-au luat şi pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, dar şi pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii”, a spus Chirițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel