Burduja despre litigiul cu OMV Petrom: Recomand să îşi retragă cererea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja solicită companiei OMV Petrom să își retragă litigiul inițiat împotriva statului român la Curtea de Arbitraj de la Paris, litigiu care vizează prevederea legală care conferă statului român drept de preemțiune pentru achiziția gazelor naturale offshore prevăzute în contractele bilaterale de vânzare.

Această reacție survine în contextul în care, conform agenției Reuters, grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom și deținător al 50% din concesiunea Neptun Deep din Marea Neagră, a semnat un acord de livrare a gazelor din acest perimetru cu compania germană Uniper. Neptun Deep este cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră românească, iar producția urmează să înceapă în 2027.

Burduja: „Recomand retragerea litigiului”

Ministrul a subliniat că prevederea legală contestată de OMV Petrom este crucială pentru asigurarea intereselor naționale în domeniul energetic. „Statul român nu va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a țării ar impune-o. Nu este cazul acum. Volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului”, a declarat Burduja.

Context și implicații

Zăcământul Neptun Deep, estimat să producă de două ori mai mult gaz decât consumul intern anual al României, este considerat un pilon strategic pentru independența energetică a țării. Ministrul a reafirmat angajamentul guvernului de a aplica strict Legea offshore, care garantează prioritatea utilizării gazului românesc pentru consumul intern.

Cu toate acestea, acordul dintre OMV și Uniper ridică întrebări cu privire la modul în care resursele din Neptun Deep vor fi distribuite între export și piața locală. Recomandarea lui Burduja indică o poziție fermă a autorităților române în apărarea intereselor energetice naționale.

Proiectul Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă în 2027, deţine cantităţi de gaze care pot fi extrase estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE. Odată ce proiectul va deveni funcţional, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.

OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat pentru prima dată în anul 2012 că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au luat decizia de investiţie în proiectul Neptun Deep în 2023.

Producţia de la Neptun Deep va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Incendiu / FOTO: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Unsplash
Nuuk, capitala Groelandei
Curtea Constituțională
Captură de ecran
Bani
Bursa de la București a închis ședința în CREȘTERE
Inel inteligent / FOTO: Captură ecran

Grupul Lufthansa vrea să angajeze mii de oameni

Dar nu va renunța nici la programul de reducere a...

Palatul Victoria noapteaz / Foto: Agerpres

Coaliția a decis când votăm noul președinte

La Palatul Victoria s-a încheiar cu puțin timp în urmă...

Bani / Foto: DCBusiness

Ce se întâmplă cu indemnizațiile sociale în 2025

Guvernanții au promis în 2024 că indemnizațiile se vor...

Ecranul concept extentibil al Samsung
Steagul UE

CE, replică dură pentru Mark Zuckerberg privind ”cenzura”

Comisia Europeană a respins miercuri acuzaţiile de...

Mario Draghi
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik

Criza locuințelor, o problemă globală

Fie că este vorba despre Statele Unite sau Europa,...

La bursă / FOTO: Freepik
Donald Trump

Trump ar putea declara stare de urgență economică națională

Are legătură cu planurile fiscale ale președintelui ales.

Hong Kong / sursa foto: Freepik.com
Wizz Air
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Avionul Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Blocaj / FOTO: Freepik

pixel