Burduja recunoaște: Sistemul energetic a dat mai mult decât a primit

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Stație trafo
Stație trafo
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat marți, în cadrul ZF Power Summit, că sistemul energetic al României a avut o contribuție substanțială în timpul crizei energetice, depășind 45 de miliarde de lei în sume colectate de la companiile din sector. Totuși, doar 25 de miliarde de lei au fost decontate până în prezent, deși eforturile constante au fost depuse pentru plata acestor sume.

Burduja a evidențiat necesitatea unei scheme sustenabile, menționând dificultățile de a menține stabilitatea în piață și la nivelul consumatorilor finali în contextul dinamic al situației regionale internaționale. Cu datorii semnificative către furnizori, ministrul a accentuat eforturile guvernului de a găsi soluții, inclusiv accesarea Fondului de Tranziție și taxa off-shore.

Ministrul Energiei a apreciat că sistemul energetic, în ansamblul său, a contribuit semnificativ mai mult decât a primit, cu sume ce depășesc 45 de miliarde de lei. Cu toate acestea, doar 20-25 de miliarde de lei au fost decontate până în prezent, subliniind importanța colectării taxelor și impozitelor de la companiile din energie.

În ceea ce privește prelungirea schemei de plafonare până în 2026, Burduja a afirmat că în forma actuală va fi dificil de argumentat în fața Comisiei Europene. Dialogul cu Comisia a fost menționat, iar ministrul a indicat că se intenționează să se respecte parametrii actuali până în martie 2025, după care se va pregăti o tranziție etapizată, transparentă și consultativă.

Cu privire la viitor, Burduja a dezvăluit că au început discuții pentru o trecere graduală către o piață mai competitivă. În ciuda susținerii unei piețe competitive, ministrul a avertizat cu privire la necesitatea de a proteja și asigura stabilitatea sistemului energetic în contextul evoluțiilor internaționale. A subliniat importanța de a evita perturbările și de a nu interfere cu schimbările globale care nu pot fi controlate, exprimând preocuparea pentru o posibilă repetare a scenariilor întâlnite în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel